Demokrácia nélküli utópia épül

2020. december 02. 13:48

A jogállamiságra, az emberi jogokra és a demokráciára épülő politikai rendszer ígérete a szabadság megvédése volt. Nyugaton azonban egyre kevésbé érvényesül a demokratikus elv, s ami marad, az hatalommegosztás nélküli utópia, ahol nincs helye ellenvéleménynek.

2020. december 02. 13:48
null
Grégor Puppinck

Grégor Puppinck írása a Mandiner hetilapban.

A második világháború után – hogy elejét vegyék egy újabb háborút kiváltó politikai folyamatnak – a nyugati államok új, észszerű elveken alapuló politikai rendszer kiépítésébe kezdtek, így védve meg térségüket a szabadságot veszélyeztető trendektől. Ez az erőfeszítés nemcsak a pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok szintjén zajlott, hanem az emberi viselkedést is igyekezett politikai és jogi eszközökkel az észszerűség korlátai közé terelni. Egy olyan politikai rendszer megteremtése lett ennek eszköze, amelyben a jogállami kritériumok, az emberi jogok és a demokratikus önrendelkezés elvei egyszerre érvényesülnek. A jogállam és az emberi jogok kombinációja volt hivatott garantálni az egyéni szabadságjogok érvényesülését s egyben csökkenteni a képviseleti demokrácia bizonyos – például a harmincas évek Németországában tapasztalható – kockázatait.

Kiüresedett fogalom
Az évtizedek során a három pillérre alapozva olyan nemzetközi kormányzati modell épült ki, amelynek célja az államok eltérő politikai rendszereinek racionalizálása a társadalmi stabilitás megőrzése és a már említett demokratikus visszaélések kockázatának csökkentése érdekében. A rendszer logikája, hogy a mindenkori politikumot a jogállamiság segítségével a jognak, a jogot pedig az emberi jogok elveire hivatkozva egyfajta magasabb erkölcsiségnek rendeli alá.

A jogállamiság és az emberi jogok kettősének egymást kiegészítő volta magától értetődik, a harmadik pillér – a demokrácia – szerepe viszont sokkal kevésbé az, sőt egyes nyugati gondolkodók és politikusok körében utóbbi időben gyanússá vált. A demokratikus elv ugyanis gyakran irracionális döntésre sarkall: a népakaratot nem lehet az észszerűség keretei közé szorítani. Az ember racionalitása mellett érzelmi és érzéki lény is, s ezért néha ilyen indíttatásból kíván cselekedni. Erre a sajátosságra válaszul jelent meg napjaink azon – nyugati elitek által elindított – törekvése, hogy racionalizálják a demokratikus pillért azáltal, hogy alapvetően kiüresedett értékekre redukálják. E racionalizálási folyamat egyik eszköze a jogállamiság koncepciójának folyamatos kiterjesztése. Ezáltal a jogállam, az emberi jogok és a demokrácia hármasából az utóbbi formálissá vált, és ma már ezen, eredetileg három pillérre épülő intézményi modell akár a demokrácia hiányában is működhet.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2020. december 07. 15:57
Tetszett. Az antikvitásban is kibukott már a demokráciában rejlő problematika, fura, hogy ezzel együtt haladásról hablatyolnak, miközben csak felfedeztük, amit eddig tud(hat)tunk (volna). Szívesen látnék egy mély, nyitott szellemiségű vitát az EU-ban, aminek keretében eldöntik a tagállamok (képviselői, delegáltjai), hogy merre tovább, hogyan is legyen. Épp a 'gazdasági'-ból 'politikai' szövetséggé válást követjük nyomon, de mellébeszélést tapasztalunk (jogállamiság-vita), ahelyett, hogy alapoznának az illetékesek. Ez elég színvonaltalan és/vagy becstelen megközelítés (saját gazdasági érdek védelme mellett nyomni valamely politikai elvet a tiszta kommunikáció hiányával - mi legalább nyílt sisakkal küzdünk). A "két+ pillér" olybá tűnik, mint egy 'keresztény keret'-pótlék. Ennyit az előremutató szekularizációról. A demokráciát önmagában nem tartom sokra - ha már, akkor magasan "kvalifikált", ismeretekkel rendelkező 'nép' kellene hozzá (állampolgári, gazdasági, EU-s ismeretek, stb. számonkérése vizsgán mint cenzus -, amúgy fajsúlyosabbnak tartom a nívós vezetést (ez általában középszerű és gerinctelen), de ez sem új, ez is az antikvitás 'bölcsei'-nek modernizált változata lenne. Úgy gondolom, a mi gárdánk most egész jóféle, de hogy ez mire lesz elég az őrült, de összefonódó világban, abban nem vagyok biztos. Csak remélem, hogy még adatik pár évtized töretlen haladás a mostani úton.
luzitanxaver
2020. december 03. 11:42
Tűpontos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!