Barátunk, az evolúció

2022. augusztus 03. 18:59

A Föld egy űrhajó, amelyhez szándékosan nem adtak használati utasítást. Magunktól kell feltérképeznünk az általános működési elveit. Ebben a kalózok sikeresebbek voltak, mint az állami vezetők, van mit tanulni tőlük – figyelmeztetett 1969-ben Amerika egyik utolsó polihisztora.

2022. augusztus 03. 18:59
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Richard Buckminster Fuller (1895–1983) amerikai építész, feltaláló, filozófus és futurista életművével élmény megismerkedni – Operating Manual for Spaceship Earth (használati utasítás a Föld űrhajóhoz) című munkája pedig időszerűbb, mint valaha. Szerzőnk nonkonform kívülálló volt, akit a szabályok iránt tanúsított érdektelensége okán kétszer is kirúgták a Harvard Egyetemről. Kényszerpihenői során textilgyárban és húscsomagolóban dolgozott, majd az első világháborúban egy baleseti mentőhajó parancsnokaként szolgált. Élete során harminc könyvet publikált és csaknem ugyanennyi szabadalmat halmozott fel, mielőtt halála évében Ronald Reagan elnöktől megkapta a Szabadság-érdemérmet.

Fuller a hatvanas évek végén emlékezetes, tovagyűrűző hatású beszédet mondott az Amerikai Tervezők Szövetségének 50. éves kongresszusán. A tömeges igényre reagálva gondolatait kisvártatva könyv formában is megjelentette. Szerzőnk a kötetben egy űrhajóhoz hasonlítja a Földet, amihez nincs használati útmutató, amely segítene a földlakóknak a gépezet kezelésében. Vajon miért nem tartalmazott a Föld űrhajó használati utasítást? „Talán mert úgy tervezték, hogy az értelmünket kelljen gyakorolnunk ahhoz, hogy rájöjjünk, hogyan működik a világ, hogy felfedezzük az általános alapelveit.” Fuller szerint nagyon is belénk tervezték azt a képességet, hogy elképzeljük, majd alkalmazzuk az egyre általánosabb elvek egyre növekvő sorát – amelyekből közben a kulturális örökségünk keletkezik.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!