Az önkényes szépség mint a teremtés bizonyítéka

2022. december 14. 10:36

Vezető tudósok szerint a természetben – így az evolúcióban is – tetten érhető szépséget, a szimmetriát, a harmóniát és az arányosságot a világegyetem mély logikája okozza. A szépség és az igazság rokonok. Az univerzum műalkotás, amit megalkottak.

2022. december 14. 10:36
null
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Az idei karácsonyon a szépségről írok. Az utóbbi évtizedekben ahogyan az igazságról, úgy a szépségről is megpróbálták elhitetni velünk, hogy ízlés, döntés, egyéni megítélés kérdése. Objektív csupán a tudomány lehet – emelik fel mutatóujjukat a szcientizmus posztmodern papjai. Ám az idő nem nekik dolgozik. Ami azt illeti, sokszor még önnön legjobbjaik sem. Ahogyan a legkiválóbb tudósok munkássága által egyre többet tudunk a természetről, úgy válik nyilvánvalóvá, hogy a szépség nagyon is objektív jelenség – egyúttal látványos bizonyítéka annak, hogy az univerzum díszletei mögött a legutolsó részletekig átgondolt, teremtő koncepció rejlik.

A világ korunk egyik legfontosabb fizikusa szerint is műalkotás”

Frank Anthony Wilczek Nobel-díjas elméleti fizikus-matematikus a bostoni Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora, de a Sanghaji Jiao Tong Egyetemen is saját, a nevét viselő kvantumfizikai kutatóközpontot vezet. Egész életművét az az elhívás inspirálta, hogy megértse a szépség szerepét a természetben – vagy miként ő maga fogalmaz, „hogy új utakat találjon a természet alapstruktúrájában rejlő minták leírására”. Pályája elejétől kezdve meggyőződése, hogy „a világegyetemnek létezik valamilyen mély logikája”, szerinte csakis ez lehet a magyarázata annak, hogy „a természetben csupa gyönyörű formát találunk, amelyek közös jellemzői a szimmetria, a harmónia, az egyensúly, az arányosság és a gazdaságosság”.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!