A kettes sorszámú marslakó

2023. április 26. 12:03

Százhúsz éve született Neumann János, az egyik legnagyobb, máig ható magyar tudós, aki az atomfizikától a számítógépek elméletéig megkerülhetetlen kutatásokat végzett.

2023. április 26. 12:03

Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban.

A tudománytörténeti anekdota szerint a Nobel-díjas Enrico Fermi olasz fizikus felesége, Laura nevezte először az Egyesült Államokban élő, a nukleáris kutatásokban vezető szerepet játszó magyar tudósokat marslakóknak az egymás közötti beszélgetéskor használt anyanyelvük különleges hangzása miatt. Az öt „marslakó” közül – az ábécé szerinti névsorban – a második volt Neumann János. De ő nemcsak az atomfizika 20. századi fejlődésében játszott szerepet Kármán Tódorral, Szilárd Leóval, Teller Edével és Wigner Jenővel együtt, hanem talán még ennél is fontosabbnak bizonyultak a számítástechnika megalapozásában végzett kutatásai. A hazai tudományos élet idén sokféle eseménnyel, kiadvánnyal és kiállítással emlékezik meg a százhúsz éve született Neumann Jánosról.

Fotó: Wikipédi
Fotó: Wikipédi
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!