Macron komoly leckét kapott az USA-tól – mondj igazat, és betörik a fejed!

2023. április 23. 18:17

Ha mi nem gondolkodunk nemzeti és európai érdekben, más biztosan nem fog helyettünk.

2023. április 23. 18:17
null
Ugrósdy Márton
Ugrósdy Márton

A szerző külpolitikai szakértő, helyettes államtitkár

 

Nem szabad, hogy Európa Amerika vazallusává váljon egy olyan nagyhatalmi versengésben, amelyhez semmi köze – lényegében ezzel a kijelentésével húzta magára Emmanuel Macron francia elnök a teljes „felvilágosult Nyugat” szakértőit, foteltábornokait és véleményvezéreit abban az interjúban, amelyet Kínából hazafelé adott a különgépén.

Pedig Macron csak azt tette, amit korábban mindig is a Sorbonne-beszéd óta: világosan rámutatott arra az európai igényre, hogy saját magunk határozzuk meg az érdekeinket, és ne váljunk idegen hatalmak áldozataivá, legyenek azok barátok vagy ellenségek.

Az európai stratégiai autonómia gondolata nem új keletű, a második világháború óta foglalkoztatja az európai gondolkodókat,

mennyire foglya a kontinens az amerikai biztonsági védőernyőnek, és mennyire igaz Benjamin Franklin aforizmája, miszerint aki feladja a szabadságát a biztonságért, valójában egyiket sem érdemli meg. Európa persze nem tehetett mást a hidegháború idején, mint hogy feladja a szabadságát a biztonságáért, hiszen a szovjet fenyegetés valósnak tűnt, és az európai országok amúgy is a háború utáni újjáépítéssel voltak elfoglalva.

Akkor is a franciák voltak azok, főleg Charles de Gaulle hivatali ideje alatt, akik próbálkoztak az önálló gondolkodással, saját stratégia kialakításával, de kísérleteik néhány szimbolikus lépéstől eltekintve sikertelenek maradtak.

A hidegháború után Európa ismét azt gondolta, hogy képes lesz a kezébe venni a saját sorsát. A jugoszláviai háborúk azonban megmutatták, Amerika nélkül továbbra sincsen biztonság földrészünkön, hiszen Európa képtelennek bizonyult a srebrenicai mészárlás és más szörnyűségek megakadályozására. A béke évtizedeiben azonban meg tudott indulni a stratégiai gondolkodás arról, vajon mik lennének az EU saját érdekei, és el tudtuk kezdeni a saját utunkat járni, akár az Oroszországgal való szorosabb gazdasági együttműködés, akár az európai cégek kínai és délkelet-ázsiai terjeszkedése kapcsán.

Az önálló európai gondolkodás reneszánszát Donald Trump amerikai elnök hivatali ideje hozta meg:

mivel az európai elit imádja gyűlölni a republikánus elnököket, és Trumpot különösen utálták Európa jelentős részén, hirtelen sikk lett az európai stratégiai autonómiáról írni. Ennek a fő oka persze az volt, hogy divattá vált attól rettegni, Trump szétveri a NATO-t, és nem siet majd Európa segítségére, ha esetleg baj történne.

A teljes európai agytrösztiparág beleállt a stratégiai autonómia témájába, viszont Joe Biden elnökké választásával hatalmas lesre futottak. A Demokrata Párt visszatérésével ugyanis az elegáns brüsszeli szalonokban megint Amerika lett a bálvány, és aki arról beszélt, hogy Európának és Amerikának mások az érdekei, ismét a partvonalra szorulást kockáztatta. Az ukrajnai háború ráadásul ezt a divatot dogmává emelte,

így ma már eretneknek számít mindenki, aki önálló európai érdekről beszél.

Pedig önálló európai érdek igenis létezik: Európa például nem riválisa sem Amerikának, sem Kínának. Egyszerűen túl gyengék vagyunk a versengéshez. Katonai erő nélkül senki nem fog komolyan venni minket a világban. A gazdasági érdekeink is eltérnek Amerikáétól. Ahogy Macron is rámutatott: Európa kereskedni és együttműködni akar Kínával, nem pedig kereskedelmi háborút vívni idegen érdekek áldozataként. Kína semmilyen európai hegemóniára nem veszélyes, mert európai hegemónia nem létezik. Jól tudja ezt mindenki Lisszabontól Helsinkiig, aki kereskedik Kínával, de kimondani csak az igazán bátor európai politikai vezetők hajlandók az igazságot.

Mondj igazat, betörik a fejed. Ebből kapott leckét Macron,

és ebből kap leckét mindenki, aki megpróbálja megőrizni a gondolkodás szabadságát.

Ha viszont egy valóban erős Európát szeretnénk, tisztán kell látnunk, és nem mások véleményét kell szajkóznunk, bármennyire kényelmes is. Az önállóság a nehezebb, kényelmetlenebb út, de ha mi nem gondolkodunk nemzeti és európai érdekben, más biztosan nem fog helyettünk.

nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakIstenSzabad
2023. április 25. 11:44
Az EU vezetőinek zöme ugyanúgy működik intézményesen, mint bármely esendő ember. A kiláboláshoz vezető egyetlen út lenne ha nem lennénk gyengék nyílt színen beismerni, hogy gyengék vagyunk. Ehelyett folyamatosan azt látni, hogy a múlt - talán nem is létező - nagyságát megőrizni hivatott hazug projektek indulnak, annak látszatával, hogy az EU élenjáró bármiben is, ezzel sodorva tovább egyre lejjebb a közösséget a globális versenyben. Talán leglátványosabb ebben a zöldpolitika EU bürokraták általi indokolatlan, szolgenekre épülő, de valódi értelmet nélkülöző túlpörgetése, de van még pár hasonló.
Upuaut
2023. április 24. 07:41
Amerika egy latorállam.
bagira
2023. április 24. 02:18
Hisztek ennek a hazug nyugatnak , most választás előtt a keleti blokk szavazatáért kampányolnak . Választást megnyerik folytatják a korrupciót a háborúsdit a mérgező élelmiszereket keleti blokkra öntik. Valaki jelentse már fel az EP bizottságot , nem igaz nem lehet . Magyar kormány ne nézze ölbe tett kézzel . Mi ez ha nem népirtás ?
LancelotDuLac
2023. április 24. 01:22
Az Európai Uniónak saját célok mentén, az európaiak érdekeit követve kell az világpolitikában és -gazdaságban részt vennie – ezen a maguktól értetődő, de abszurd módon az Európai Unió, illetve az EU-tagállamok többsége által képviselt fősodratú politikától igencsak eltérő célok felvázolásával kavarta fel az állóvizet a napokban Emmanuel Macron francia elnök. Mint ismeretes, kínai látogatása kapcsán arról beszélt: Európának nem szabad sem az Egyesült Államok, sem Kína pártjára állnia a globális ügyekben, például Tajvan kapcsán, hanem a saját politikáját kell követnie, a saját érdekei mentén. https://kronikaonline.ro/velemeny/macron-hozza-el-europa-strategiai-autonomiajat#) Persze nagyot téved, aki azt hiszi, hogy Macron kizárólag az Európáért és az európai emberekért érzett aggodalom által vezéreltetve, önzetlenül fogalmazta meg célkitűzéseit. Azok révén ugyanis bel- és külpolitikai síkon is a saját érdekeit szeretné érvényesíteni. Belpolitikai téren igyekszik elterelni a figyelmet a nyugdíjreform miatti, országos, erőszakba torkolló tiltakozáshullámhoz vezető botrányról, és átvenni a kezdeményezést a közbeszéd tematizálásában. Mint ismert, a nyugdíjreform egyik legfőbb – és leginkább ellenzett – eleme az, hogy 62-ről 64 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. A kormány mindezt kellő parlamenti támogatás híján csak a román politikában is ismert felelősségvállalás intézményével, vagyis a parlament kiiktatásával, de egy sikeres bizalmatlansági indítványt kockáztatva tudta keresztülvinni. https://kronikaonline.ro/velemeny/macron-hozza-el-europa-strategiai-autonomiajat#)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!