Az EU evolúciója egyben lehetőség is

2023. augusztus 03. 10:28

Magyarország akár nyertese is lehetne az európai közösség esetleges gyors bővülésének.

2023. augusztus 03. 10:28
Ugrósdy Márton
Ugrósdy Márton

A pletykák szerint egy érdekes és formabontó ötlet köröz a brüsszeli folyosókon: a geostratégiai szemlélet jegyében egyesek az Európai Unió mielőbbi bővítésén gondolkodnak. A cél persze Ukrajna felvétele lenne, viszont ha megnyílnak az unió kapui, akkor mások is beléphetnének rajta, például a Nyugat-Balkán országai, amelyeket immár húsz éve hitegetünk a tagsággal.

Az Európai Unió működése jelenlegi formájában fenntarthatatlan, nem véletlen, hogy a nemzetek Európájának és az európai birodalomnak a hívei egyaránt rendkívül frusztráltak a helyzet láttán. Az idő tehát megérett a változásra, és az EU átalakulásához szükséges külső geopolitikai nyomás is bőségesen érkezik az óceán túloldaláról. Így legalább egy gondolatkísérletet megér az, milyen lehet az új Európai Unió, immár harmincöt vagy harminchat taggal. A nemzetközi környezet radikális változása ugyanis az EU-t sem hagyja majd érintetlenül.

A bővítés kulcsa Ukrajna és Törökország. Előbbi rendkívül nehéz helyzetben van, területének egy jelentős része idegen megszállás alatt áll, és fénysebességgel robog a gazdasági és demográfiai katasztrófa felé. Utóbbi egyre erősebb és magabiztosabb, és bár vannak néha gazdasági nehézségei, igazi, erős nagyhatalom két világ határán, a NATO második legnagyobb, intakt hadseregével, jelentős szíriai kitettséggel, egyre nagyobb népességgel és az európaitól eltérő, erős vallással.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stormy
2023. augusztus 03. 13:16
"Magyarország akár nyertese is lehetne az európai közösség esetleges gyors bővülésének." ja pont úgy nézünk ki mitn aki nyertese az eunak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!