Első karakter
Közélet
Mi vár ránk április 3-áig – és az után?
Történelmi példák bizonyítják és baloldali közgazdászok is elismerik, hogy a járványhoz hasonló rendkívüli helyzetben az árszabályozás hatékony eszköz lehet az infláció csökkentésére. Körképünk.
Mit ért el a kommunista diktatúra után újjászülető egyházi iskolarendszer Magyarországon? Cseppben a tenger alapon vizsgáltuk egy agglomerációs település református oktatási központjában.
Ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben – véli a Fidesz jelöltje. Interjú a társadalom kihívásairól és az államfői szerepről.
Külföld
Rögös az út a balkáni országok uniós integrációja felé, de biztatók a jelek.
A lezárás alatt tartott illegális Downing Street-i bulik ürügyén buktatnák meg pártjának képviselői a brit miniszterelnököt. Lapzártánkkor meglehetősen inog a széke, amire a covidkorlátozások feloldásával reagál Boris Johnson.
Ausztrália sokkterápiával fojtja el a járványt, így a gazdasági és társadalmi élet elvileg gyorsan visszaállhatna a rendes kerékvágásba. Körképünk.
Precedens
Terjed az a nézet, hogy csak az számít demokráciának, ahol a kormányzat egy bizonyos világnézetnek megfelelően cselekszik, e torz felfogás alapján kritizálja az Európai Unió Lengyelországot és Magyarországot – véli James Allan ausztrál alkotmányjogász.
Makronóm
Magyarországon a fő dolgok, amire az emberhez méltó élethez szükség van, adottságként megvannak – mondja a hoteltulajdonos üzletember. Interjú migrációról és a budapesti turizmus esélyeiről.
Meta
A szüleinktől örökölt genetika sokkal meghatározóbb az életkilátásaink alakulásában, mint bármi más. Márpedig az egyéni képességekben akkora különbségek vannak, hogy az emberek egyenlősége tudományos nonszensz – állítja új könyvében egy baloldali meggyőződésű viselkedésgenetikus.
A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe a BÁV Zrt. ajándékaként került egy aranyfoglalású teknőcpáncél szelence.
Tudomány
Bár nyelvünk rugalmasan képes lépést tartani a világ változásaival, a nyelvhasználati gondok mindennaposak. Balázs Géza szerkesztésében új kötet foglalja össze az utóbbi évek fejleményeit.
Feminens
Bár minden negyedik gyermek mozaikcsaládban él, szinte alig találni itthon olyan szakértőt, aki valódi segítséget tud nyújtani ezeknek a családoknak. Ezt ismerte fel nyolc évvel ezelőtt Bogár Zsuzsa tanácsadó szakpszichológus, pár- és családterapeuta, és elindította a hiánypótló Mozaikcsalád Központot és Alapítványt.
Jegyzet
Európa ma kulturális talajvesztettségtől szenved, mindennap tapasztalhatjuk ennek megnyilvánulásait.
Mandiner Sport
Kezdődik a labdarúgó-élvonal tavaszi idénye – nézzük, mi történt az egy hónapos téli szünetben a kluboknál, és mik az esélyek.
Élet
„Úgy kell élni az életet – és a szamurájlelkület erre késztet –, hogy ne konfrontálódjunk, ne ütközzünk” – vallja a japán kardvívás világhírű mestere, aki a Mecsekben él. Portrénk!
Utolsó Figyelmeztetés
Ha Oroszország támadni akar Ukrajnában, nincsenek könnyű opciói. De akar-e valójában támadni?