Első karakter
Közélet
Rendszerparadoxon Brüsszelből.
Ha minden alkalommal a budapesti életminőség-növelő fejlesztéseknek adnánk elsőbbséget a vidék létfontosságú beruházásaival szemben, akkor kettészakítanánk Magyarországot – mondja Lázár János. Mi lesz a leállított állami beruházásokkal? Milyen a viszonya Karácsony Gergellyel? Hogyan szavazna most az uniós tagságról? Interjú az építési és közlekedési miniszterrel.
A válság ellenére is magabiztosan vezet a felmérésekben a kormánypárt, ám az egy év múlva esedékes önkormányzati választáson nem lesz egyszerű dolga, hogy visszahódítsa Budapestet az ellenzéktől.
Szerte Európában gödörbe került az építőipar, de a sok kérdőjel ellenére már látszanak a stabilizálódás jelei. Hazánkban egyelőre borús a kép: a talpra álláshoz elsősorban az EU-s forrásokra és a lakáshitelkamatok csökkenésére lenne szükség.
Külhon
Az egész Európát jellemző fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is húsba vágóan érinti – a szórványvidéken hamarosan iskolabuszok járnak minden elérhető magyar gyermekért.
Külföld
A nyugati nagyhatalmak részéről alig hallani azt, hogy előbb vagy utóbb tárgyalni kell az ukrajnai háborúról. Az érzelmek és ideológiák egyre inkább átveszik az uralmat. Demkó Attila írása.
Nem igazán tépázták meg a fiatal finn miniszterelnök népszerűségét a bulizós történetek – csak a teljes jobboldali összefogás veheti el tőle a kormányzást. Marin politikai sorsa kérdéses, az eddig semleges Finnország NATO-csatlakozási szándéka mögött viszont a teljes politikai paletta felsorakozott.
Tombolnak a kedélyek az Egyesült Királyságban: a bevándorlóknak ugyan csak a töredéke jön tengeri úton, illegálisan, a kormány forradalmi megoldással akar véget vetni a megjelenésüknek; ezért aztán papírforma szerint érkeznek a kritikák.
Makronóm
Hosszú évekre meggyengülhet a kontinens versenyképessége az olcsó és nagy mennyiségben rendelkezésre álló orosz energia híján. A zöld átállás kevés lesz a megoldáshoz, különösen, hogy az akkumulátor- és napelemgyártáshoz szükséges nyersanyagok jobbára Kína kezében vannak. Van kiút a csapdahelyzetből?
Meta
Több szempontból is érdekes kutatás kezdődött 2022-ben a Baranya megyei Kárász község határában, az egykori Petrőc falu helyén.
Könyvek a jövőről
Ez már a harmadik „aranyláz” a mesterséges intelligencia körül, a technológiát az 1960-as évek óta csaknem folyamatosan túlértékeljük, az MI valós képességeiről a cégek és a tudósok is kedvezőbb képet festenek a valóságosnál, hogy könnyebben jussanak szponzorációhoz – állítja új könyvében egy fiatal szoftvermérnök.
Jegyzet
Kertünk az övé is, az általunk ültetett fa az övé is, otthonunk az ő lakhelye is.
Sport
Varga Zsolt minden idők második legrosszabb világbajnoki szereplése, a tavalyi, budapesti vizes vébén elért hetedik hely után vette át a férfivízilabda-válogatott irányítását Märcz Tamástól. A generációváltáson áteső nemzeti csapat azóta Európa-bajnoki ezüstérmes lett, és bejutott a világkupa nyári, Los Angeles-i szuperdöntőjébe. Interjúnk a szövetségi kapitánnyal.
Élet
Öregszem, és ezt az is alátámasztja, hogy miközben a fából készült orvosi spatulákból ragasztott kis keresztet a földbe szúrom, majdnem elbőgöm magam.
„Éppen ezért lettem színész. Mert így estéről estére bárki és bármi válhat belőlem.” Színpadon szeret megnyilatkozni, de az életben inkább elbújik, a rossz döntéseit ma már nem bánja, mert volt türelme és kitartása kivárni az időt, amíg jó fakadt belőlük. Györgyi Anna színművésznővel beszélgettünk!
Utolsó Figyelmeztetés
A birodalmak árnyékában a magyar történelmet át- meg átszövi a szüntelen küzdelem az önálló döntés lehetőségéért, a szuverenitásért, a szabadságért.