A hobbit jódhiányos ember volt?

2010. október 01. 10:52

Egy ausztrál tudós azt állítja: a Homo floresiensis egyedei nem egy más faj képviselői voltak, hanem „jódhiányos kreténizmusban” szenvedő emberek.

2010. október 01. 10:52

J.R.R. Tolkien A gyűrűk ura című regénye alapján elnevezett fajt az indonéziai Flores szigetén, a Liang Bua barlang lerakódásaiban fedezték fel 2003-ban. A majdnem teljes, 15 000 éves csontvázat számos tudós a Homo floresiensis fajba sorlja. Charles Oxnard, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professor emeritusa és kollégái már tavalyelőtt azt állították: endémiás kreténizmusról van szó, amely a pajzsmirigy veleszületett csökkent működése (hypothyreidismus) miatt alakult ki - így a hobbitok csupán jódhiányos emberek, nem pedig egy külön fajt alkotnak.

Az ausztrál tudósok elemzései során hasonlatosságot mutattak ki a Homo floresiensis és a kreténizmusban szenvedők között, ezek a jellegzetességek viszont nem fedezhetők fel az egészséges embereknél és a csimpánzoknál. Ennek alapján az ausztrál tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a Liang Bua barlangban felfedezett csontleletek a Homo sapiens kreténizmusban szenvedő egyedei.

Oxnard professzor rámutatott: „Napjainkban Indonézia-szerte, így a szomszédos Balin is találkozunk a pajzsmirigy alulműködése kiváltotta endémiás kreténizmus eseteivel. A betegséget környezeti tényezők váltják ki, mindenekelőtt a jódhiány, amely már akkor is tapasztalható lehetett Flores szigetén, amikor azt az aprócska hobbitok lakták.” A kreténizmus legjellegzetesebb testi tünete a hatalmas, megnagyobbodott pajzsmirigy, illetve a száraz bőr, töredezett haj, alacsony növés és szellemi visszamaradottság.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!