Kevesebb Péterfillér érkezett a Vatikánba

2013. július 05. 10:34

Kétnapos bíborosi tanácskozást tartottak a Vatikánban a pápai állam anyagi helyzetéről és szerkezeti átalakításáról - közölte csütörtökön a Szentszék.

2013. július 05. 10:34

A világ öt kontinensét képviselő bíborosok zárt ajtók mögött tartott találkozóján többek között Angelo Scola milánói érsek, Joachim Meisner kölni érsek, María Rouco Varela madridi érsek, Wilfrid Fox Napier, a dél-afrikai Durban érseke, Telesphore Placidus Toppo, az indiai Rachi érseke, John Tong Hon hongkongi püspök, Odilo Pedro Scherer Sao Paulo-i érseke és George Pell, Sydney érseke vett részt.

A Vatikánváros Kormányzóságának a találkozón bemutatott mérlege szerint a pápai állam a tavalyi évet több mint 2 millió eurós nyereséggel zárta. A legtöbb kiadás a 2823 vatikáni dolgozó bérére ment el, valamint a vatikáni kommunikációs hálózat fejlesztésére és a vatikáni tulajdonban levő ingatlanok után az olasz államnak befizetett adókra. A vatikáni közlemény nem pontosította, hány ingatlanról van szó.

A gazdasági válságban ugyanakkor csökkent a nemzetközi adományok összege: a hívők felajánlásait képző Péterfillérekből 2012-ben közel 66 millió dollár érkezett a Vatikánba. Közel 5,5 százalékkal kevesebb mint 2011-ben. A világ egyházmegyéiből tavaly érkezett 28 millió dollár is majdnem 12 százalékos visszaesést jelentett egy évvel korábbhoz képest. Az IOR vatikáni bank tavaly összesen 50 millió eurót adományozott a pápának. A bíborosok a pápai állam bürokratikus rendszerének egyszerűsítését és racionalizációját sürgették a kúria költségeinek további visszaszorítására.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!