Napozzon, hogy megelőzze az elbutulást!

2014. augusztus 20. 05:46

Sokan és sokszor figyelmeztettek már az elmúlt években a napozás veszélyeire. Kevesebb szó esett viszont a sütkérezés egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.

2014. augusztus 20. 05:46

 Azzal mindenki tisztában van, hogy a napozás segíti a D-vitamin képződését a szervezetben. Az is közismert, hogy hiányában angolkór alakul ki, mely a csontok deformitását eredményezi. Az viszont már újdonság lehet, hogy ennek a vitaminnak az alacsony szintje a demencia, vagyis elbutulás, illetve az Alzheimer-kór esélyét is jelentősen növeli az idősebbek körében.  Legalábbis ezt állapította meg egy brit tanulmány, melyet 1650, 65 évesnél idősebb ember bevonásával végeztek-számol be az MTI a BBC híradása alapján. 

 
Az Exeteri Egyetem orvosi karának David Llewellyn vezette kutatócsoportja hat éven át követte a vizsgálat résztvevőit. Az időszak kezdetén senki sem szenvedett demenciától, szív- és érrendszeri betegségektől és agyvérzése sem volt senkinek.
Az időszak végén azt találták, hogy a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkező 1169 résztvevőnél tíz százalék volt az esélye, hogy kialakul a demencia. Hetven embernél tapasztaltak komoly D-vitamin-hiányt: náluk nagyjából duplájára, húsz százalékra nőtt a kockázat. -Azt vártuk, hogy összefüggést találunk a D-vitamin alacsony szintje és a demencia, illetve a Alzheimer-kór kockázata között, ám az eredmény bennünket is meglepett: valójában kétszer olyan erős volt a kapcsolat, mint előzetesen véltük - magyarázta Llewellyn."      
 
Az idősebbek bőre már nem képes olyan hatékonyan D-vitaminná alakítani a fényt, ezért náluk valószínűbb a hiány és inkább szorulnak pótlásra más forrásokból.
A táplálékok közül például a csukamájolaj tartalmaz jelentős mennyiséget ebből a vitaminféléből, illetve segíthetnek a D-vitaminnal dúsított margarinok és tejek is.
 
 
Forrás: MTI
 
Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szörftábor Msza.hu
2014. augusztus 20. 21:09
SZörfözés közben is lehet napozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!