Történelmi fordulat Svájcban magyar részvétellel

2014. november 10. 12:28

Közös, „nemzeti” zsinat létrehozásáról döntött a Svájci Református Egyházak (SEK) Bernben ülésező küldöttgyűlése. A november 3-4-i ülés díszvendégeként Bölcskei Gusztáv, az MRE lelkészi elnöke is felszólalt – írja a reformatus.hu

2014. november 10. 12:28

A Svájci Református Egyházak (SEK) november 3-4-én Bernben ülésező küldöttgyűlése még közelebb került ahhoz, hogy a SEK szövetsége egyházzá, a taggyűlés pedig zsinattá válhasson. A múlt heti ülésen elfogadták azt a teológiai víziót megfogalmazó alapvetést, amelynek tételei mentén belátható közelségbe került a bázisdemokrácia, a szubszidiaritás és ennek megfelelően kantonális szuverenitás történelmi hagyományát meghaladó nemzeti egyház létrejötte – írja a reformatus.hu

Az alkotmánymódosítást megelőző sajátosan svájci jogi eljárásról szóló jelentés arról számol be, hogy a 26 kantonális egyház többsége az országos szövetség megerősítése mellett tette le voksát. Az alkotmánytervezettel két felvetése élvez széles körű támogatottságot. Az első szerint a jelenlegi küldöttgyűlést a nemzeti zsinat váltaná fel, a küldöttek száma és a testület stratégiai jelentősége egyaránt megnőne. Másodszor pedig egy új rendezvény, az ország egészére kiterjedő nyilvános Egyházi Nap is bevezetésre kerülne. 
 
A történelmi fordulatot a SEK vezetői, köztük az MRE november 12-i zsinati ülésére is ellátogató Gottfried Locher elnök radikálisan megújulásként értelmezi a református egyházértelmezés kapcsán Svájcban. 
 
Bölcskei Gusztáv, az idei küldöttgyűlés kiemelt vendége, hozzászólásában a két közösség utóbbi években erősödő együttműködését méltatta és köszönetet mondott azért a támogatásért, amit a svájci gyülekezetek a HEKS segélyszervezeten keresztül biztosítottak az MRE cigánymissziója és az MRSZ akadálymentesítési programja számára. A püspök nem csak az MRE, hanem valamennyi kárpát-medencei részegyház nevében köszöntötte a delegáltakat, nagy hangsúlyt fektetve a kárpátaljai közösséget ért kihívásokra. Mi a sajátosan református válasz háború idején? – vetette fel az alapvető kérdést. A püspök azon túl, hogy szolidaritásra hívott, részletesen beszámolt a kárpátaljai református egyházat ért kihívásokról, köztük azokról a megkeresésekről, amelyekkel az ukrán hatóságok hadieszközök beszerzésére szólította fel az egyházat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!