Szijjártó: Maradjon magyar többségű járás Kárpátalján

2015. január 23. 19:34

Szijjártó Péter fontosnak tartja, hogy az ukrán közigazgatási reform után is maradjon magyar többségű járás Kárpátalján. A külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország gazdasági diplomatát küld Ungvárra és Beregszászra, valamint a városokban a Magyar Kereskedőház képviseleti irodát nyit.

2015. január 23. 19:34

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fontosnak tekinti, hogy a következő ukrajnai közigazgatási reform után is legyen magyar többségű járás Kárpátalján – a politikus erről Beregszászon folytatott megbeszéléseit követően beszélt. A miniszter péntek délután, egynapos hivatalos kárpátaljai látogatása keretében Beregszászon felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, megtekintette a nagyrészt magyarországi támogatásból felújított és középfokú szakképző intézettel bővített főiskola épületét. A politikus megbeszélést folytatott a kárpátaljai magyar történelmi egyházak vezetőivel, majd tárgyalt a város polgármesterével és a járás vezetőivel, valamint kárpátaljai magyar üzletemberekkel találkozott.

E rendezvény után Szijjártó Péter elmondta: fontosnak tartotta, hogy kárpátaljai látogatása során felkeresse Ukrajna egyetlen magyar többségű járását. Hozzátette: jelezni akarta, mennyire fontosnak tekinti, hogy a következő ukrajnai közigazgatási reform után is legyen magyar többségű járás Kárpátalján, vagyis az új közigazgatási egységek kialakítása során az ukrán törvényhozás legyen tekintettel a lakosság nemzetiségi összetételére. A helyi vezetőkkel folytatott megbeszélése után még egyértelműbbé vált számára, hogy Beregszász gazdasági fejlődése milyen nagy mértékben függ a várost elkerülő út megépítésétől, amelyet a magyar kormány is támogat, csakúgy, mint a fürdő megépítését. A miniszter elmondta, hogy a Kárpátaljával folytatott gazdasági együttműködés fejlesztése érdekében Magyarország egy-egy gazdasági diplomatát küld Ungvárra és Beregszászra, és a Magyar Kereskedőház képviseleti irodát nyit idén a két városban.

A történelmi egyházak vezetőivel tartott találkozóval kapcsolatban elmondta: a Keleti Partnerség program keretében a magyar kormány 20 millió forint támogatást nyújt a három egyház szervezeteinek működéséhez.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazze
2015. január 24. 09:12
Idióta Kakadu!
békalepcse
2015. január 23. 20:13
Ide kell csatolni és lesz Magyar többség, ha már nem jelent hátrányt magyarnak vallani magukat és pont. Erre kell rávenni a magasabb politikát Petike! Most van itt az ideje, mert megint lemaradunk a történelmi sorsfordulatról, ha késlekedtek. A békés határmódosítás bármikor lehetséges elviekben, de valós változási szükséghelyzet nélkül értelmetlen lenne felvetni. Most viszont minden ezen változás szükségszerűségét mutatja. Hajrá Magyarország!
Akitlosz
2015. január 23. 19:43
Talán inkább Ukrajna szétesését elősegítendő aknamunkát kellene folytatni, s akkor több esélye lenne Kárpátaljának is. Jó, ez persze titkos akció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!