A Vatikán visszaszólt a német püspöki karnak

2015. március 26. 18:03

Az elképzelés, hogy a püspöki karok maguk dönthetnek a házassággal és a családdal kapcsolatos doktrinális kérdésekről, teljesen anti-katolikus – nyilatkozta Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa. Müller hozzátette: egy püspökkari elnök pusztán technikai moderátor, és nem tartozik alája egyik püspöktársa egyházmegyéje sem.

2015. március 26. 18:03

Az elképzelés, hogy a püspöki karok maguk dönthetnek a házassággal és a családdal kapcsolatos doktrinális kérdésekről, teljesen anti-katolikus – nyilatkozta a Famille Chrétienne francia magazinnak Gerhard Müller bíboros, a vatikáni Hittani Kongregáció prefektusa. 

Mint Müller leszögezte: a püspöki karoknak van saját döntései jogköre bizonyos kérdésekben, de nem alkotnak külön tanítóhivatalt a Tanítóhivatal mellett, a pápa és a püspökök kollegialitása nélkül. 
 
Reinhard Marx bíboros, münchen-freiburgi érsek, a német püspöki konferencia elnöke február 24-én, csütörtökön, hildesheimi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a „lelkipásztori gyakorlat részleteit” tekintve a 2014-es októberi és a 2015-ös őszi szinódus „nem írhatja elő” a német egyháznak, hogy az mit tegyen.  Ezért a német püspökök ki akarták adni a maguk püspökkari levelét a házasság és válás kérdéskörében, ugyanis „nem kötelessége a püspököknek, hogy engedélyre várjanak”
 
Marx bíboros szerint „nem vagyunk Róma leányvállalata”, és minden püspöki kar a saját kultúrájában felelős a lelkipásztori szolgálatért; „nem várhatunk a szinódusra, hogy megmondja, milyen módon kell ellátnunk a házasság és a család lelkipásztori szolgálatát itt”. 
 
Ezzel kapcsolatban Müller megjegyezte: egy püspöki konferencia nem alkot egy kicsi zsinatot, és főleg nem egyetemes zsinat. Egy püspöki konferencia elnöke semmi több, mint technikai moderátor, közvetítő, és a cím semmiféle sajátos tanítóhivatali tekintélyt nem ad a számára. A Hittani kongregáció vezetője azt is hozzátette: amikor azt hallja, hogy egy püspöki konferencia nem Róma leányvállalata, akkor arra is figyelmeztetnie kell, hogy egy egyházmegye sem nem egy püspöki konferencia titkárságának leányvállalata, sem nem a leányvállalata a püspöki konferenciát vezető püspöknek. 
 
Müller figyelmeztetett: az Egyház nem a nemzeti egyházak puszta összessége, amelyek elnökei megválasztják az egyetemes vezetőt. 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2015. április 01. 18:41
Azért ez a 'csak' egyáltalán nem kevés. Mintha az lenne a vágyuk, hogy az egyházból emberbaráti társaság legyen.
acido domingo
2015. április 01. 18:41
Ja. A német püspökök védik a német hazát a Vatikánnal szemben. Esetleg írhatnál egy forgatókönyvet a dologról.
Szúnyog
2015. április 01. 18:41
A püspökök egyházmegyéjükben adhatnak ki körlevelet, azt valóban nem kell engedélyeztetniük. Ha viszont egy kérdésben dönt "Róma", illetve a püspöki szinódus, vagy zsinat, akkor csak annak szellemében adhat ki a püspök, vagy egy püspöki kar körlevelet.
Öreg
2015. március 29. 15:45
Természetesen a próbálkozást a német püspöki karra értettem, nem Rómára. A nyugati keresztény/keresztyén/ felekezetekben fellelhető -a kor szellemének megfelelni akaró- liberális törekvések végső soron más egyházakat eredményeznek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!