A melldaganat a csontszövetet is befolyásolja a sikeres áttét érdekében

2015. június 05. 00:59

A szakemberek és az érintettek is jó ideje tisztában vannak vele, hogy a mellben keletkezett tumor gyakran képez áttétet a csontban is, a protokoll részét képezi ennek vizsgálata. Az MTI híre, melyet a BBC News cikke alapján közölt, arra világít rá, hogy a mellrák hogyan képes manipulálni a csontszövetet, hogy megkönnyítse ennek az áttétnek a létrejöttét.

2015. június 05. 00:59

Az áttétes mellrák az esetek 85 százalékában egyéb szervek mellett a csontokban is metasztázisokat képez – számolt be a Nature brit tudományos lapban megjelent tanulmányról a BBC News.
 A brit és a dán kutatók felfedezték, hogy a mellrák áttétes formáinál a vérben magasabb egy enzim, a LOX (lipoxil-oxidáz) szintje, a fehérjét a tumorsejtek termelik.
   A csont egy élő, folyamatosan változásban lévő szerv, megfelelő szerkezetét, állagát az összehangolt csontlebontási és csontképződési folyamatok biztosítják. Egérkísérletekkel a brit és a dán kutatók viszont kimutatták, hogy a LOX-enzim megzavarja a csontátépülés élettani folyamatát, így károsodik a szerkezete, szövethiányok alakulnak ki. Gátló gyógyszerek alkalmazásával azonban megakadályozható a csontáttétek képződése.
 A növekvő enzimaktivitást csupán az úgynevezett ER-negatív mellráknál figyelték meg, amely az esetek harmadát teszik ki, viszont sokkal agresszívabb, mint a melldaganat egyéb formái.
 Az állatkísérletekkel bebizonyosodott, hogy az áttétképződés megakadályozható csontritkulás elleni készítmények, bifoszfonátok alkalmazásával is. „Az elsődleges daganat sejtjei mintegy előkészítik a talajt a további terjeszkedésükhöz, megváltoztatva az enzim segítségével a csontszövet állagát, ezáltal megkönnyítve a beépülésüket" – magyarázta Alison Gartland, a Sheffieldi Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint kutatásaik jelentős előrelépést jelentenek az áttétképződés megakadályozása szempontjából.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!