Milyen volt belülről az ötszáz éve lebontott, régi Szent Péter bazilika?

2015. augusztus 07. 20:12

Vajon hogyan nézett ki kívülről-belülről az 1200 évig álló, régi Szent Péter bazilika, amit a 16. században bontottak le, hogy felépítsék helyére a mai épületet?

2015. augusztus 07. 20:12

A régi római Szent Péter bazilikát I. (Nagy) Constantinus császár emeltette Rómában Szent Péter sírja fölé 330 körül. Az épületet az 5. század közepén fejezték be, és a 16. század elejéig állt, a mai Szent Péter-bazilika helyén. Az épület egy nagyobb, részben pogány temető fölött állt, a Néró-féle aréna közelében, melyben a hagyomány szerint i. sz. 67-68 táján Péter apostol mártírhalált halt.

A bazilikális szerkezetű épület egyik fontos jellegzetessége volt, hogy a mellékhajók magasságához képest a főhajó erősen megemelt. A főhajó és a mellékhajók oszlopos árkádívekkel vannak elválasztva egymástól, ezek támasztják alá a főhajón található, vágott ablaknyílásokkal áttört falakat. A bazilika nyitott fagerendázatú így láthatóvá téve a fa fedélszéket.

A szentmiseáldozat lebonyolítására az oltár szolgált, de fontos események zajlottak a bejárat előtt is. Az előudvar, más néven átrium közepén keresztelőkút állt. A megkeresztelkedőknek és a bűneikért vezeklőknek a templom előcsarnokában (narthex vagy pronaosz) kellett várakozniuk. Az átriumhoz építették a harangtornyot is így az teljesen külön került a templomtól.

II. Gyula pápa a 16. század elején úgy határozott, hogy a kora keresztény építményt – amely mindaddig a kereszténység központja volt – egy radikálisan új épület kedvéért lebontatja. Az új alapkőletételre 1506. április 18-án került sor. A régi bazilikáról tervrajzok maradtak fenn.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
==T==
2015. augusztus 09. 14:56
Hehe. Szerintem is a barokk volt a csúcs, de azért a szecesszió/art deco/art nouveau még bőven vállalható. Ami ezek után jött, az viszont..
MINDEN SÉMIT KIRAKNI EURÓPÁBÓL
2015. augusztus 09. 11:20
Szánalmas a moderm ember ócskaságmániája: az egyik legnyilvánvalóbb jele annak, hogy saját maga nem tud valódi, emberi értéket alkotni csak embertelen produktumokat termelni. A képzőművészeti ágak színvonala már a 18. században el kezdett romlani, az építészet a 19. század végéig bírta - de az is csak aért, mert újra elővette a gótikus és klasszicista fotmákat Még az n+1-dik neoklasszicista vagy neogót épületnek is van méltósága és természetessége, amit már a 3-4-dik beton-üveg-acél kockában sem lehet érezni, ha egymás után végignéz párat az ember.
Csomorkany
2015. augusztus 08. 09:33
De, és ez egy nagy érdekessége a régi bazilikának: nem tudták keletelni, mivel egy nyugatra néző domboldalon épült. Ha egyszer ott volt az a pogány temető, ahová Szent Péter hamvait is vitték... Így azután - mit van mit tenni - az oltárt keletelték. Van, aki azt mondja, hogy az ősi szentmisék fontos részeinél - ha már a pápa nem tudott megfordulni - a hívek fordultak meg, és mindenki a bejárat irányába - vagyis kelet felé - nézett. Maga a tény, hogy ezeket a kényszermegoldásokat vállalták, fontos bizonyítéka a hely hitelességének, egészen pontosan annak a Nagy Konstantin korabeli meggyőződésnek, hogy tényleg ott található Szent Péter sírja. Ehhez nagyon hasonló templom egyébként a Falakon kívüli Szent Pál Bazilika.
brabant89
2015. augusztus 08. 02:07
A francia Organum együttes énekli a karácsonyi éjféli mise Graduáléját. Nagyon jó ez a zene. :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!