Egészségkárosítás közpénzen
Sokkoló, hogy milyen sokan folyamodnak az Egyesült Államokban élelmiszersegélyért. Ami még megdöbbentőbb, hogy ezt mire is fordítják…
Az egészséges táplálkozásban minden élelmiszernek, így az édesítőszereknek is van helye, ám a gyermekeknek meg kell tanulniuk élvezni a természetes ízeket.
Szűcs Zsuzsa, a Magyar Dietetikus Szövetség Tudományos Bizottságának elnöke az Inforádiónak elmondta: a természetes ízekre helyezik a hangsúlyt a közétkeztetésben. Nemcsak a cukor, hanem az édesítőszerek mennyiségét is csökkentik, hogy a gyermekek az alapanyagok, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök ízét szokják meg.
Az elnök asszony kiemelte, hogy az egészséges táplálkozásban helye van minden élelmiszernek, így a cukornak is, ám nagyon fontos a mértékletesség. A közétkeztetés egyik feladatának tartja, hogy a hozzászoktassa a gyermekeket az élelmiszerek természetes ízéhez.
Az íz szempontjából mindegy, hogy cukrot vagy egyéb édesítőszereket használnak fel, ám a felesleges kalóriák mindenképpen kerülendőek. Hároméves kor alatt egyáltalán nem ajánlott az édesítőszerek használata. Szűcs Zsuzsa elmondta: a barna cukor és a méz jobb választás ugyan, mint a fehér cukor, de energiatartalmuk közel azonos, így ezeket fogyasztva is figyelni kell a mennyiségre.