Így szerettesd meg gyermekeddel a színházat!

2016. október 24. 14:33

Ha szeretnéd, hogy gyermeked színházkedvelő és -értő felnőtté váljon: ismertesd meg vele ezt a világot minél korábban! Gyerekelőadások és színházpedagógiai foglalkozások a Magyar Színházban.

2016. október 24. 14:33
Admin

Általános igazság, hogy a gyermekek utánzással tanulnak, és így sajátítják el a családi normákat, szokásokat is. Nincs ez másképpen a szabadidő tekintetében sem: a sportos család gyermeke jó eséllyel sportolni fog, a zenész szülőké hangszeren játszik. Ha egy gyermek azt látja, hogy szülei időről időre szépen felöltöznek, készülődnek, elmennek a színházba, és élményekkel telve térnek haza onnan, akkor előbb-utóbb ő sem szeretne kimaradni a programból. És miért ne lehetne a színházlátogatás családi program?

A Magyar Színház októberben több olyan darabot is színpadra állít, amely gyermekeknek is szól. A legkisebbeket a Grimm-mese alapján készült zenés játék, A Békakirály várja. Az előadás egyfelvonásos, 45 perces, már hároméves kortól ajánlott. A történet ismerős: a gonosz boszorka békává változtatja a királyfit, aki szerelme csókjától visszaváltozhatna... De hogy lesz-e csók, az csak a színpadon derül ki!

Kicsit nagyobbaknak szól a Hófehérke és a hét törpe történetét feldolgozó mesebalett. Az ismert mesét október 21-én és 22-én tánc formájában elevenítik fel a Pécsi Balett művészei. Ha szeretitek a Diótörőt, ez az előadás is tetszeni fog!

A környezettudatosság igazán időszerű téma a színházban is. A Tündér Míra című mesejáték egy mai problémát dolgoz fel, hagyományos keretben: királlyal, udvartartással, vándorló halászlegénnyel, sárkánnyal, jó szándékkal és cselvetéssel. Az előadás november 5-től tekinthető meg, ötéves kortól ajánlott, akár színházpedagógiai foglalkozással kiegészítve is.

Kiskamaszok kedvence Rumini, a kalandos életű tengerész-egér! A Rumini a Ferrit-szigeten című, színpadra írt mesejátékot az egész család élvezni fogja. Rumini ezúttal a Ferrit-szigetek gonosz úrnőjének kelepcéjébe kerül, ahonnan persze megmenekül — na de hogyan?! A kétrészes mesejáték mellé színházpedagógiai programmal is várja az érdeklődő csoportokat, osztályokat a Magyar Színház.

Színházpedagógia a Pesti Magyar Színházban

A Pesti Magyar Színházban külön figyelmet fordít a gyermek és ifjúsági korosztályra.
Fontos számukra, hogy olyan előadások is szerepeljenek a repertoárban, amelyek kifejezetten a fiatalok nyelvén, a fiatalok problémáival foglalkoznak. Éppen ezért a 2013/14-es évadtól kezdve több előadásukhoz színházpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik, hogy a színház érzéki élménye után megszülető gondolatok és érzések, a problémák feltárása után közös beszédtéma lehessen.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!