Regina: négy gyerekkel élünk Alaszkában

2017. február 01. 23:34

Regináék nyolc éve élnek négy gyermekükkel Fairbanks-től nem messze, az alaszkai North Pole-ban. Ez nem azt jelenti, hogy az északi sarkon laknak, de innen nézve majdnem: az alig kétezer lelket számláló városka csak 190 kilométerrel fekszik délre az északi sarkkörtől.

2017. február 01. 23:34
Primilla

Regináék nyolc éve élnek négy gyermekükkel Fairbanks-től nem messze, az alaszkai North Pole-ban. Ez nem azt jelenti, hogy az északi sarkon laknak, de innen nézve majdnem: az alig kétezer lelket számláló városka csak 190 kilométerrel fekszik délre az északi sarkkörtől. Innen negyedórányi autózásra van Fairbanks, Alaszka második legnagyobb városa, ami 30 ezer fős népességét tekintve egy közepes méretű magyar településnek felel meg, viszont van például egyeteme is.

Vagyis pontosabban Fairbanks-ben van Alaszka három egyeteme közül az egyik, a másik pedig a fővárosban, a 6-7 órányi autózásra fekvő Anchorage-ben, és van még egy kisebb Juneu-ban is. A három Spanyolországnyi kiterjedésű Alaszkában egyébként nem túl nagy a népsűrűség, 2014-ben összesen mintegy 740 ezren éltek az egész államban.

Ez a rövid bevezető azért kellett, hogy érzékeltessük: ott azért egészen mások a léptékek, és nyilván az éghajlat is. Az a mínusz 10-13 fok, amit itt mi itt jelenleg farkasordító hidegnek gondolunk, meg sem kottyan Alaszkában, vagyis hozzátartozik a normál ügymenethez. Amikor Reginával beszélgettünk, Fairbanks-ben éppen mínusz 45 fok volt. Nappal. Az azért már ott is elég hidegnek számít, de mínusz harminc fokig egész jól bírják, különösebb fennakadást nem is okoz az életükben.

A nyár maga az idill

Regina magyar, a férje pedig magyar származású amerikai, és egy állásajánlat nyomán döntöttek úgy, hogy három kislányukkal Alaszkába költöznek. Azóta megszületett a negyedik lányuk is, eltelt jó pár év, és egészen megszerették ezt a vidéket. Regina szerint annál idillibbet el sem lehet képzelni gyerekneveléshez, minthogy egész nyáron mezítláb szaladgálnak a ház körül az erdőben (North Pole-ban a városon kívül minden házhoz tartozik nagyjából félhektárnyi földterület, nagyrészt erdővel). Nap mint nap találkoznak például jávorszarvasokkal, velük állandó versenyben vannak, hogy ki legelheti le a bogyókat, áfonyát, ilyesmit – általában az állatok nyernek. Mivel a lányok tudják, hogy hogy kell viselkedni ezekkel a hatalmas patásokkal, nem is történt még semmi baj. 

Nyáron teljes a szabadság. A nyári szünet (hogy rögtön a jóval kezdjük) május közepétől augusztus közepéig tart, ez idő alatt – szürpríz – nem is megy le a nap egyáltalán. A hőmérséklet általában 20 fok fölött van, kellemes, vagyis nagyjából semmi sem figyelmezteti őket arra, hogy ideje lefeküdni, teljes szabadságban élnek, térben és időben egyaránt.

Aztán egyszer csak vége szakad a nyárnak, beköszönt az iskolaidő, és a tél. Nos, télen nem is nagyon lehet mást csinálni Alaszkában, mint dolgozni és iskolába járni. Kint sötét van, hónapokig tartó éjszaka, (karácsony körül nagyjából három órára jön fel a nap), csikorgó hideg, és hó. Igaz, ez aztán tényleg senkit nem akadályoz meg abban, hogy eljusson az iskolába, itt egyszerűen ilyen az élet, és kész.

(...)

Az iskola egy jó hely

A kindergarten után elkezdődik az iskola. Elöljáróban próbáltunk egy kis rálátást adni, hogy milyen az élet télen Alaszkában: ha a gyerek nem járna suliba, akkor nagyjából az év háromnegyedében kuksolhatna otthon, kint meg sötét és farkasordító hideg – szóval aki teheti, és nincs másféle világnézete, meggyőződése, inkább az iskolát választja. Egyébként Alaszka nagyon színes például vallásilag is, és rendkívül toleráns.  

A suli Regina szerint hatalmas buli a gyerekeknek. Rengeteg szuper programot találnak ki, például elmennek őslakos játszóházba, ahol lazacot füstölnek, vagy tavasszal, amikor már nincs olyan hideg, de jég még persze bőven van, lékhorgászatra, sőt, nem csak voltak már aranyat mosni, hanem találtak is.

A stressz az elementary-ben (ez kb az alsó tagozat) gyakorlatilag ismeretlen, sőt, még órarendjük sincs, csak valami napirend, amit a szülők nem is tudnak. Igaz, nem is érdekes, mert úgyis minden holmi bent van az iskolában, kivéve a házi feladatot, amit másolt lapon kapnak meg. Dolgozatokat is szoktak írni, de azt sem tudják előre, hogy mikor, és miből, bár a pénteki helyesírási teszt  az újonnan tanult szavakból menetrendszerűen érkezik. Ezen kívül már csak a hangszerrel kell készülniük, amikor zenélős nap van.

A 20-24 fős osztályokban igyekeznek mindenkinek személyre szóló fejlesztést nyújtani, sőt, például a logopédus is iskolaidőben jár a gyerekekhez, kézen fogja őket, és elviszi foglalkozásra, majd visszahozza. Nem baj, majd bepótolják, ami kimaradt.

(...)

Kamaszkorban jönnek a bajok

Regina szerint amennyire idilli lehet a gyerekkor Alaszkában, annyira nem pálya már kamaszkorban. Az év háromnegyed részében egyszerűen kevés az inger, unatkoznak, amiből az alkoholban és a drogban keresik a kiutat. A legnagyobb problémát a metamfetamin jelenti, de pár éve legalizálták a marihuánát is (bár azóta sokkal nehezebben/ ellenőrzöttebben lehet hozzájutni), ami nem lenne baj, de odavonzza azokat is, akik abban reménykednek, hogy a keményebb cuccokat is könnyebben be tudják szerezni.

Nagyon sokan elkallódnak, vagy 16 évesen már terhesek lesznek, éppen ezért, aki nem szeretett bele menthetetlenül Alaszkába, az kamasz gyerekkel már inkább fogja a családját, és mérsékelt éghajlatra költözik.

Aki meg ott marad, az 16 éves korában elkezd dolgozni, ott ez a normális, hogy ennyi idős korban, legalább hétvégi diákmunka (és kereset) szintjén elkezdenek függetlenedni a kamaszok a családjuktól. Ahol ekkora távolságok vannak, mint Alaszkában, ott persze alapfeltétel, hogy tudjon a gyerek autót vezetni, másképp nem is tudna dolgozni járni. Az iskolában mindenki meg is tanul, természetesen ingyen, és 16 éves korukban megkapják az első, ideiglenes jogosítványukat. 


Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. február 13. 13:02
Ok: A stressz az elementary-ben (ez kb az alsó tagozat) gyakorlatilag ismeretlen, sőt, még órarendjük sincs, csak valami napirend, amit a szülők nem is tudnak. Igaz, nem is érdekes, mert úgyis minden holmi bent van az iskolában, kivéve a házi feladatot, amit másolt lapon kapnak meg.... Okozat: "Regina szerint amennyire idilli lehet a gyerekkor Alaszkában, annyira nem pálya már kamaszkorban. Az év háromnegyed részében egyszerűen kevés az inger, unatkoznak, amiből az alkoholban és a drogban keresik a kiutat."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!