Kovalik Balázs tiltakozik a nevével hirdetett Puccini-opera ellen

2019. június 07. 13:11

A Turandot hirdetésein ráadásul Verdi szerepelt Puccini helyett. Az Operaház reagált.

2019. június 07. 13:11

Kovalik Balázs közleményben tiltakozik, szerinte ugyanis a megkérdezése nélkül állítanák színpadra az ő rendezését. A Budapesti Nyári Fesztivál keretében megrendezésre kerülő Turandot margitszigeti előadásának plakátján ráadásul Puccini helyett tévesen Verdi nevét tüntették fel zeneszerzőként.

„Egyszer csak látom, hogy Verdi (!) Turandotját rendezem a Margitszigeten. Úgy értem, az utcán látom, hirdetőoszlopokon, nem egy felkérő levélben. Pillanatra kiröhögték magukat a Magyar Állami Operaház és a Margitszigeti Szabadtéri dilettantizmusán az operaismerők. Aztán kiderült, ezt a darabot, ha nem is Giuseppétől, de már megrendeztem, ugyanis a majd 25 éves szegedi-operai produkcióról van szó. Gondoltam, egyszer csak értesít erről valaki engem is, de a szóban forgó intézményeknek ez a decemberi plakátozás óta máig nem jött össze” – írja a rendező.

Közleményében azt is elmondja, hogy szerinte „a még élő rendezőnek nyilván lettek volna kérdései, netán fenntartásai, így célszerűnek látszott nem kommunikálni vele. Ahogy a szereplőktől értesültem, egy épp most frissen végző rendezőhallgatót bízott meg a jó gazda, hogy videofelvétel alapján, néhány nap alatt adaptálja, nevezzük nevén a dolgot, buherálja át a darabot a szigetre. Nem mondom, e gondos előkészítés igazán »méltó« a rangos fesztiváleseményhez. A szakmai vezetés aljas sunyiságáról már nem is beszélve. Mindenesetre passzol az »azt csinálunk, amit akarunk« országimázshoz”.

Az Operaház reagált

A Magyar Állami Operaház több pontban reagált Kovalik közleményére, ezek közül néhány fontosabb:

„Amikor az Opera – alkotónként – több millió forintot fizet egy-egy előadás tervezeséért és rendezeséért, azt a tervekkel együtt vásárolja meg, veszi tulajdonába.”

„Kovalik Balázs az elmúlt nyolc évben rendre arra játszik, hogy önmagát mint az intézményi vezetésváltás (értsd: kormányváltás) áldozatát mutassa be, miközben a korábbi szocialista államtitkár, Vass Lajos akkori főigazgató menesztette, akivel Fischer Adámmal hármasban együtt pályáztak, és aki négy éven keresztül közvetlen főnöke volt.”

„Ami az »aljasságot« illeti: a rendező is tudván tudja, hogy a két margitszigeti Turandot-előadás kommunikációját es marketingjét nem a Magyar Állami Operaház végzi, egy fél évvel korábbi nyomdahibát összemosni az intézménnyel finoman szólva sem elegáns, és az igazságtól is komoly távolságot tart.”

„A Turandot díszlete már néhány éve ugyanígy járt a Margitszigeten, a Pillangókisasszony előadásához némi átalakítással használták fel Szendrényi Éva alkotását. Mivel akkor fizettünk érte külön áttervezési díjat, most viszont nem (hisz nem is kellett áttervezni), a rendezőnek és a tervezőnek be kell érnie a szokásos, az elmúlt 8 évben 33 alkalommal megfizetett jogdíjjal.”

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mia szösz
2019. június 07. 22:56
Ókovács válasza túlságosan hosszú. De még mindig nem világos, hogy 1. Kovalik rendezésében megy--e a darab 2. Kovalik kap-e ezért tiszteletdíjat.
pollip
2019. június 07. 16:33
Remek válasz, mint mindig:-)
Héja
2019. június 07. 16:25
Újabb rekláméhes pojáca....
Kétes
2019. június 07. 14:58
Kiss&more Ha viccesnek gondoltátok amit írtatok, akkor tévedtetek. Egyetlen arcizmom sem díjazta az erőlködéseteket. Ha viszont nem viccesnek szántátok, akkor bejött! Ilyen gyökerektől csak gyökértelen szösszenet várható. Sírok éppen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!