Kritikus a helyzet a szlovák krematóriumokban

2021. február 19. 10:46

Napról napra több a halott, de a hamvasztásokat nem tudják felgyorsítani.

2021. február 19. 10:46
null

Az országban jelenleg működő hat krematóriumában gyakorlatilag a nap 24 órájában égetnek – írja az Új Szó.

A kritikus helyzet körülményeit Ladislav Stríž, a Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének (SAPaKS) elnöke ismertette sajtótájékoztatóján: 

„Átlagban 100 ember hal meg naponta, ilyen sok halottra és ilyen jelentős megterhelésre még soha nem volt példa”

Állítása szerint az emberek nagyobb része hamvasztást akar, jelenleg viszont több hetet is kell várni, míg átadják a hozzátartozóknak az urnában a hamvakat. 

A szlovák belügyminiszter, Roman Mikulec is megszólalt a fejleményekkel kapcsolatban: „Gondolom több hűtőkamiont fogunk rendelni, s ezeket szétküldjük majd a krematóriumokba”. Stríž hozzátette:

„Tenni kell valamit, mert az elhunytak lassan kezdenek felhalmozódni a krematóriumokban.”

Komoly problémát jelent még, hogy a fertőzéstől való félelem miatt egyre több olyan temetkezési vállalat van, ahol nem hajlandóak felöltöztetni a koronavírusban elhunyt személyeket. Ezzel kapcsolatban Stríž azt mondta: „Szoros kapcsolatban vagyunk az egészségügyi dolgozókkal, a minisztériumnak át kellene értékelnie az oltási stratégiát, hogy a temetkezési vállalatok alkalmazottjai is a kritikus infrastruktúrába kerüljenek, s korábban megkapják a rendelkezésre álló védőoltást”.

Fotó: MTI

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. február 20. 06:15
De nagy kár, hogy Hullaházy nem tótnak született! Most remek videókat tudna ott forgatni....
Viro manĝi
2021. február 19. 15:40
Egy tanulságos cikk (kivételesen éppen az indexen: https://index.hu/belfold/2021/02/19/minden-harmadik-beteg-meghal-szlovak-covid-osztaly_jarvany_mutans_virus_pfizer_moderna_szputnyik_vakcina_matovic_eu/ Érdemes elolvasni, hogy hová vezetett a "tesztelni, tesztelni, tesztelni" hozzáállás, amit nálunk a balliberális oldal erőltetett.
Nehidd El
2021. február 19. 15:13
Várom Hadházy tényfeltáró videóját az ügyben. Nehogy kiderüljön aztán nekem, hogy egymásra tett valaki két koporsót!
OberEnnsinnen
2021. február 19. 15:05
nem lapáttal, nem vödörrel, egészen pontosan Jav.. napi 200 VAGON legkiválóbb minőségű feketeszén kellett VOLNA ahhoz a hamvasztáshoz, anno Birkenauban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!