Elhunyt Jaime Lerner brazil építész, a „zöld város” atyja

2021. május 27. 18:32

Elhunyt 83 éves korában Jaime Lerner brazil építész, várostervező, Paraná állam egykori kormányzója Curitibában. A hírt csütörtökön közölte a Brazília déli részén lévő város Mackenzie Evangélikus Egyetemi Kórháza.

2021. május 27. 18:32
null

A lengyelországi zsidó bevándorlók gyermekeként született Lerner Curitibá, a „zöld város” atyja. Az építész földalatti metróvonalak helyett úgynevezett metróbuszokra helyezte a hangsúlyt, ezzel példaképpé vált Bogotá és Szöul számára. Nagy hangsúlyt fektetett a parkok kiépítésére és ápolására. Curitibá egyik fő látványosságává és jelképévé vált botanikus kertje és a benne lévő szecessziós üvegház.    

Többek között hatékony tömegközlekedési rendszere és a fenntartható városfejlesztés tette ismertté Lernert és Curitibát az 1970-es évek óta.

A várostervezők 1996-os isztambuli kongresszusán Curitibát választották a világ leginnovatívabb városává, 2010-ben pedig megkapta a fenntartható, egységes városfejlesztésért járó, a Globe Sustainable City Award nevű elismerést Svédországban. Lerner több alkalommal volt Curitibá polgármestere és Paraná állam kormányzója. Az integrált életben hitt, ahogyan azt a dpa német hírügynökségnek adott korábbi interjújában kifejtette: családnak és munkának, mobilitásnak és szabadidőnek a lehető legközelebb kell lennie egymáshoz. „Minél integráltabb, annál jobb” – mondta.

(MTI)

Fotó: Youtube, CNN Brazil 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. május 28. 14:38
Hát nem egy begyepesedett konzerv volt, az már elmondható róla! Szerencséje volt, hogy Braziliában nem volt zsidógyűlölet, mint itt!
drágabolgárúr
2021. május 27. 21:20
Régi meggyőződésem, hogy liberálisok és építészek nélkül jobb hely lenne a világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!