Navracsics Tibor, éledező republikánusok, mérlegen a fociszezon, hagyományőrzés Nagyvázsonyban – megjelent a Mandiner!

2021. november 18. 08:00

Pártpolitizálás-e a Gyurcsány-show elleni aláírásgyűjtés Navracsics Tibor szerint? Jól döntött-e L. Simon László, hogy a Parlament helyett a Nemzeti Múzeumot választotta? Ki lesz a CDU új vezetője? Éledező republikánusok, hagyományőrző zsidók, magyar fociválogatott, lengyel határhelyzet, vállalkozó nők – megjelent a Mandiner hetilap!

2021. november 18. 08:00
null

Viselkedés, attitűd, stílus, modor: sokat próbált változtatni a Fidesz – véli Navracsics Tibor. Pártpolitizálás-e a Gyurcsány-show elleni aláírásgyűjtés? Vezet-e még vissza út az Európai Néppártba? Szükség van-e a gyermekvédelmi népszavazásra? A politikussal választókerületében, Badacsonytomajon beszélgettünk.

„A győzelem záloga lehet, hogy a Fidesznek van jövőképe az ország számára” – fogalmazott a volt uniós biztos, aki úgy véli, hogy pártjának a néppártban kellett volna maradni, az „utolsó pillanatig védenünk kellett volna az igazunkat”. 

Vezércikkünkben, az Első karakterben Szilvay Gergely ír a kereszténydemokrata politika ismérveiről.

Közélet

A történelmet a győztesek írják, az a dolgunk, hogy a 21. században a konzervatívok legyenek a győztesek, s mi, magyarok is közöttük legyünk – mondja L. Simon László, aki tíz év politizálás után a Magyar Nemzeti Múzeum élén tért vissza a kulturális életbe. Az íróként is tevékenykedő volt országgyűlési képviselőt identitáspolitikáról, szekértáborokról és Demeter Szilárd nagy port felverő kijelentéséről is kérdeztük Közélet rovatunkban.

Összefoglaltuk, hogy mit tudunk eddig a „nem létező” Városháza-ügyről, Lánczi András filozófus pedig a milliárd mint politikai egységről írt publicisztikájában.

Szánthó Miklós és Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ munkatársai a kontinensen egyre erősödő genderlobbiról és ideológiai hidegháborúról írtak véleménycikket.

Külhon & Külföld

Haszid örökség, magyar örökség, emlékek és újrakapcsolódások határon innen és túl: egyre több Nyugatra, Amerikába elszármazott zsidó jár vissza ősei földjére, újrafelfedezni gyökereit. Külhon rovatunkban múltidézésre hívjuk az olvasókat.

Újra vezetőre vár a német Kereszténydemokrata Unió. A Merkel-éra továbbra sem zárult le, mégis már a harmadik elnök keresheti majd a formáció új irányát a tizennyolc éves korszak után – külföld rovatunkban megnéztük, hogy áll most a kereszténydemokraták szénája.

Életjeleket mutat, és kezdi felvenni a harcot a bideni demokratákkal a tavaly novemberi amerikai elnökválasztás óta tetszhalott Republikánus Párt. Összefoglaltuk, hogy mi történt a párt háza tájékán az elmúlt időszakban.

Leimeszter Barnabás véleménycikkében pedig azt járja körül, hogy az oltásellenesség republikánus műfaj-e. 

Precedens & Makronóm

Precedens rovatunkban a lengyel határon kialakult migránsválsággal foglalkoztunk.

Eljön-e a gépek uralma – Török Bernát, az NKE docense véleménycikkében foglalkozik a kérdéssel.

A női vállalkozók aránya hazánkban emelkedett a legjobban az utóbbi években; a magyar nők az uniós átlagnál képzettebbek, és üzleti lehetőséget látnak vállalkozásuk elindításában – Makronóm rovatunkban Szalai Piroska munkaerőpiaci és vállalkozásfejlesztési szakértő írását olvashatják a témában.

Sport

Harmincöt éve, 1986 óta legjobbjaink nem szerepeltek a világ legnagyobb futballeseményén – de miért is vártuk, hogy majd most sikerül? Mérlegre tettük a magyar válogatott elmúlt időszakban nyújtott teljesítményét. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely egy kanadai erdész, Suzanne Simard könyvét ajánlja ezen a héten. A Feminens oldalán az iparművész, festő, Árkayné Sztehlo Lili életét ismerhetik meg.  

Budapesti történetek kisrovatunkban a pesti fal történetéről olvashatnak. Prieger Zsolt jegyzetében a kétszáz éve született Dosztojevszkijre emlékezik. 

„A gyermekeinkben három dolgot próbálok tudatosítani: az egyik, hogy földet soha ne adjanak el, a másik, hogy állatot mindenképpen tartani kell, a harmadik pedig, hogy a hit mindig biztos talajt jelent az ember talpa alatt” – ismerteti Fábry Szabolcs ars poeticáját. Nagyvázsony polgármesterével Élet rovatunkban beszélgettünk hagyományőrzésről, közösségépítésről, gyermekkori osztályidegenségről és a generációs igazságtalanságok helyretételéről.

A Szépművészeti Múzeumban látogatható Cezanne-tól Malevicsig – Árkádiától az absztrakcióig kiállítást ajánljuk, a tárcát Győrffy Ákos írta. 

A lapot záró Utolsó figyelmeztetést rovatban az Ufi korábbi szerzője, Nagy Koppány Zsolt debütál és avatja be az olvasókat a szerkesztés és olvasószerkesztés rejtelmeibe.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szambi
2021. november 18. 14:31
Ausztria fizesse meg a felrobbantott várak helyreállítási költségeit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!