Kiderült: alaptalanul adja ki magát az EP „nagykövetének” az LMBTQ-influenszer

2021. december 09. 12:44

Jelentős felháborodást okozott egy LMBTQ-magazin címlapján megjelent fotójával egy német transzgender influenszer. A megdöbbenés oka nemcsak a sértő médiahack volt, de az is, hogy azt az Európai Parlament jószolgálati nagyköveteként tette. Riccardo Simonettinek azonban ilyen felhatalmazása nincs – ezt erősítette meg lapunk számára az EP sajtószolgálata.

2021. december 09. 12:44
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

A 28 éves német transzgender aktivista, influenszer provokatív fotója a Siegessäule nevű berlini LMBTQ-magazin decemberi számának címlapján talán lokális felhördülés tárgya lett volna csupán, ha december elsején nem publikálta volna a nyilvánosság számára a Facebook-oldalán.

Ha azt a tényt figyelmen kívül hagyjuk, hogy Jézus nem volt fehér, akkor akár azt is hihetjük, hogy Szűz Máriának szakálla volt – miért ne?” – teszi fel a költői kérdést Simonetti a fotó mellett, amelyen

transznemű szakállas Szűz Máriaként pózol egy csecsemővel,

a szent család harmadik tagját, Józsefet pedig egy fekete férfi imitálja.

A bejegyzésben a szerző utal arra, hogy a „gyönyörű fotókat”

a „szent család új interpretációjaként” inspirációnak szánták,

valamint a lap megjelenése egybeesik az AIDS Világnapjával, így a figyelemfelkeltő képek a HIV-fertőzöttek küzdelmére és a média általi igazságtalan stigmatizáltságukra szeretne ráirányítani a figyelmet.

 

Riccardo Simonetti a Siegessäule német LMBTQ-magazin címlapján (forrás: Roccardo Simonetti Facebook-oldala)

 

Intoleranciával a toleranciáért?

A vallási jelképekkel, a vallás számára tiszteletreméltó személyekkel való tiszteletlenkedés sok európai országban a véleménynyilvánítás szabadságának mércéje: a szekuláris hagyományára büszke Franciaországban például az istenkáromláshoz való jog a szólásszabadság része; régi vita, hogy miért erősebben védendő szabadságjog ez, mint a vallás- és lelkiismereti szabadság. A dán, francia és más nációbeli karikaturisták Mohamed-gúnyrajzai így két különböző megítélés alá esnek: valakik számára ez a bátorság, a szólásszabadság védelmének emblematikus tette, mások számára viszont

a másként gondolkodók vallási érzéseinek szándékos és fölösleges provokálása.

A blaszfémiát minden vallás másként tolerálja – a Charlie Hebdo szerkesztőségének tragédiája mutatja, hogy az iszlám radikális értelmezése alapján a próféta sértegetése véres következményekkel járhat; a keresztény tanítás azonban nem favorizálja a bosszút: Istent nem kell megvédeni a sértésektől, Ő a helyzet Ura, aki a sértőnek még a sértés után is ad esélyt a korrekcióra – erről szól végső soron a keresztény hit alapüzenete, a megváltás.

A szekuláris világban a keresztények passzív reakcióját gyengeségnek fogják fel sokan, így a keresztény jelképekkel, a kereszténység szentjeivel való

tiszteletlenség általános gyakorlattá vált, annak határait pedig folyamatosan tágítják.

Ezen jelenségek sorában egy újabb mérföldkő a Simonetti-ügy.

A német influenszer – ahogy több, a Jézus vagy Mária személyének „új interpretációjával” korábban próbálkozó is – elvéti a jelképet: mind Jézus, mind Mária bizonyítottan élő személyek voltak, ráadásul történelmi szerepük miatt állandósult vallási jelentőségük lett, amelyet sem kegyeleti, sem emberi jogi, sem vallási okokból nem tisztességes megváltoztatni. Az „interpretáció” így önmaga ellen fordul, hiszen a lényege az lenne, hogy a homoszexuális közösségek jogaira, helyzetére hívja fel a figyelmet;

provokáció jellege miatt azonban éppen ellenérzést kelt, így a szexuális kisebbségek számára kontraproduktív.

Riccardo Simonetti saját bevallása szerint azért küzd, azért folytat közéleti tevékenységet, hogy a tolerancia mértékét növelje a társadalomban. Toleranciát azonban nem tud növelni olyan személy, aki maga sem toleráns a másként gondolkodók iránt.

 

Riccardo Simonetti német transzgender influenszer (forrás: Roccardo Simonetti FB-oldala)

 

Simonetti, az Európai Parlament „különleges nagykövete”?

A német transzgender aktivista Szűz Mária-fotója politikai vitákat váltott ki, ennek oka pedig az, hogy a köztudomás szerint ő hivatalos uniós pozícióban lévő személyként tette ezt. Simonetti ugyanis február óta több nyilatkozatában, interjújában az Európai Parlament, máskor

az EU LMBTQ-ügyi „különleges nagyköveteként” vagy „jószolgálati nagyköveteként” nevezte magát.

A nemzetközi sajtó ezt fél éve tényként kezeli, ugyanakkor az Európai Parlament hivatalos honlapján erről egyetlen híradás sem található.

Lapunk a Siegessäule-címlapfotó megjelenése után megkereste az EP-elnökség sajtóosztályát, és írt Simonetti sajtósának is, azt kérve, hogy erősítsék meg a tisztség valódiságát. Az influenszertől cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, az Európai Parlament sajtóosztálya azonban azt írta, hogy

az EP-nek nincsenek jószolgálati nagykövetei, így Riccardo Simonetti sem áll ilyen viszonyban az Európai Parlamenttel.

Az Európai Parlament semmilyen formában nem azonosul Simonetti úr vagy más influenszerek posztokban vagy cikkekben kifejezett személyes véleményeivel, és így nem is vállal felelősséget értük” – áll a Mandinernek küldött válaszlevélben, a sajtószóvivő azonban hozzáteszi, hogy az EP kapcsolatban áll azért influenszerekkel, így Simonettivel is, vagy Diana zur Lowen német divatszakértővel, illetve Jeanne de Kroon holland influenszerrel, de a viszony kimerül abban, hogy az EP támogatja, ha ezek a befolyásos emberek követőik számára az EP számára is fontos tartalmakat közvetítenek, így az információk informálisabb úton is eljutnak az európai állampolgárokhoz.

Sajtóhírek szerint a német influenszert az Európai Parlament müncheni kapcsolattartó irodája kereste meg, a homofóbia elleni világnap alkalmából Instagram-kampányukhoz kérték fel Simonettit.

Az EP sajtóosztálya szerint azonban „a szimbolikus titulus használata egy félreértésen alapult”.

Neve elhallgatását kérő EP-forrásunk szerint a félreértés tisztázására az elmúlt napokban több belső kommunikáció is zajlott az Európai Parlamentben, az EP Elnöksége elhatárolódott Simonettitől, de a nyilvánosság számára nem adnak ki közleményt, vélhetően azért, mert nem akarnak fölösleges feszültséget az LMBTQ-ügyek körül.

 

Simonetti november 13-án, a budapesti MTV-díjátadó előtti napon magyar LMBTQ-aktivistákkal találkozott (forrás: Roccardo Simonetti FB-oldala)

 

„A közösségünk jogait veszélyeztetik Magyarországon”

Felesleges feszültséget azonban éppen Riccardo Simonetti keltett, mégpedig éppen az EP számára – Budapesten november 14-én az MTV díjátadó gálán. Női ruhában, szivárványszínű lepelben két díjat is átadott, az erről szóló fotóihoz fűzött bejegyzéseiben azt írja, hogy nemcsak a szórakoztatóipar reprezentánsaként, hanem az „Európai Parlament LMBTQ-ügyi jószolgálati nagyköveteként is” jelen akart lenni Budapesten, majd hozzáteszi:

akkor látogasd meg a @riccardo_simonetti_initiative oldalt, olvass róla”. Egy másik posztban azt írja: „...a közösségünk jogait veszélyeztetik Magyarországon”.

Simonetti két posztban is a Háttér Társaság, a Budapest Pride és a Család az család támogatására kéri követőit, de azt is megosztja az olvasókkal, hogy Pál Mártontól, a Család az család kampány vezetőjétől kapott maszkot viselte az esten.

Riccardo Simonetti egyébként a magyar gyermekvédelmi törvény céltáblájaként is érezheti magát, hiszen Németországban éppen az óvodai érzékenyítés egyik élharcosa,

2019-ben a másság és a tolerancia témájában egy gyerekkönyvet is írt (Raffi und sein pinkes Tutu).

 

Politikai hullámverés

A Simonetti-eset miatt december másodikán Hölvényi György EP-képviselő levelet írt Manfred Webernek, amelyben arra kérte az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, hogy „méltóságteljesen, de annál határozottabban ítélje el Simonetti tettét”.

December 4-én Jorge Buxadé, a spanyol VOX párt EP-delegációjának vezetője a provokáció után

Riccardo Simonetti menesztését kérte az EP elnökségétől

– nem tudva, hogy a német celeb nem áll ilyen kapcsolatban a testülettel.

Információink szerint pedig a következő napokban konzervatív EP-képviselők, nemzeti delegációvezetők – várhatóan három frakcióból, az Európai Néppárt, az Identitás és Demokrácia és az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióból is - közös levelet fognak eljuttatni az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, amelyben Simonettitől való nyílt elhatárolódásra kérik a testületet.

---

Nyitókép: Riccardo Simonetti Szűz Mária-fotója a Siegessäule LMBTQ-magazin cikkében (forrás: Roccardo Simonetti FB-oldala)

fotók: Facebook

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eredmeny
2021. december 10. 10:59
Szóval megint a magyar jogállamiság van terítéken, amit nyilván nem egy pszichiátriai beteg fog megítélni.
Dicsértessék
2021. december 10. 07:35
A cikkböl nem derül ki, hogy teljesen alaptalan lett volna a dolog, hiszen az ep támogatja ezt az "influenszert". Kérdés, hogy ez után is támogatja-e még? És nem siettek azzal sem, hogy közöljék a tenyeket.
Dicsértessék
2021. december 10. 07:14
Ez az influenszerek támogatása c. dolog lényegében korrupció.
Petykabá
2021. december 09. 23:58
Visszatrollkodni: Simonetti, te egy gender-diszfóriás pszichiátriai segítségre szoruló férfiember vagy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!