Szöul és Washington szerint Phenjan interkontinentális rakétákkal kísérletezik

2022. március 11. 12:17

Dél–Korea felszólította Phenjant, hogy ne tegyen semmi olyat, ami a fennálló feszültséget fokozhatja.

2022. március 11. 12:17
null

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte az ország űrkísérletekre használt egyik létesítményének kibővítését – jelentette a helyi állami média pénteken. Az Egyesült Államok és Dél–Korea ezzel egy időben azt a gyanút fogalmazta meg, hogy legújabb indításai során

Phenjan új rendszerű, interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezett.

Kim Dzsong Un a KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint látogatást tett a szohéi kísérleti telepen, és ott beszélt arról, hogy az ország űrkutatási törekvéseinek valóra váltása érdekében ki kell bővíteni a telephely kapacitásait. A telepről korábban egyebek között műholdat állítottak pályára, de számos rakétatechnológiai kísérletre is használták már. Teszteltek például olyan hajtóműveket, amelyek az amerikai és a dél–koreai szakemberek szerint a ballisztikus rakétákban is használhatók.

Korábbi Észak-Koreai rakétaindítás. Fotó: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
Korábbi Észak-Koreai rakétaindítás. Fotó: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS
 

Szöul és Washington eközben azt jelentette be, hogy feltételezésük szerint Észak–Korea a két legutóbbi – február 27–én és március 5–én – végrehajtott teszteken új rendszerű interkontinentális rakétával, a 15 ezer kilométeres hatósugarú Hvaszong-17–essel kísérletezett. Phenjan azt állította, hogy mindkét alkalommal műholdak fejlesztéséhez szükséges teszteket végzett. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a rendszert egyelőre csak korlátozott hatótávolsággal próbálták ki, de a jövőben minden bizonnyal további kísérletek várhatók.

Amerikai és dél-koreai tisztségviselők szerint a fegyvert hamarosan „élesben” is bevethetik, hogy kémműholdat juttassanak el vele a világűrbe. Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja lenne.

A dél-koreai védelmi minisztérium

felszólította Phenjant, hogy ne tegyen semmit, amivel fokozná a feszültséget és a biztonsági aggodalmakat a térségben.

Amerikai kormányzati tisztségviselők csütörtökön jelezték, hogy Washington újabb büntetőintézkedések kivetésére készül Észak-Korea ellen, mert a legújabb kísérletek Washington szerint súlyos aggodalomra adnak okot a nemzetközi biztonságot illetően.
Észak-Korea a Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott tárgyalások idején, 2018-ban, egy időre felfüggesztette tevékenységét a szohéi telepen.

Phenjan 2017–ben befagyasztotta az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat.

Kim Dzsong Un azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti. A Reuters brit hírügynökség idézte Dél-Korea új, konzervatív elnökét, Jun Szuk Jolt, aki úgy véli, hogy ha Észak–Koreából támadás fenyegeti országát, szükség lehet megelőző csapásmérésre. Ezért Szöul THAAD rakétavédelmi rendszert vásárolna az Egyesült Államoktól.

Szöuli kormányzati források pénteken – szintén a Reutersnek – azt mondták: a jelek szerint Észak-Korea azon dolgozik, hogy helyreállítsa a Punggje–riben található földalatti atomlétesítményt. Phenjan 2018 májusában nemzetközi tudósítók jelenlétében felszámolta a kísérleti telepet, hogy megmutassa, kész elköteleződni az atomfegyver-mentesítés mellett.

Az értesülések szerint Phenjan a felrobbantott négy alagútból kettőt helyreállítana.

Eközben arra utaló jelek is vannak, hogy Észak–Korea elkezdte a Kumgang-hegyen dél-koreaiak által épített létesítmények megsemmisítését. Az ott található üdülőövezet egykor a két Korea közötti megbékélés jelképe volt, de Kim Dzsong Un 2019-ben bejelentette, hogy ledózeroltatja az épületeket. Ezt végül a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

(MTI)

Nyitókép: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!