„Nagyon köszönjük minden magyarnak” – kárpátaljai gyermekotthonosok a Mandinernek

2022. március 23. 13:13

Van, aki halálra rémült fogyatékos fiával menekült. Egy ifjú pár egyenesen a saját esküvőjéről érkezett. Egy másik család pedig három hónapos iker kisbabákkal állított be. Megrázó emberi sorsok a háború árnyékában – a menekvést a kárpátaljai Rát gyermekotthona jelenti számukra. Az intézmény vezetője beszélt nekünk megpróbáltatásokról, aggodalmakról, reményekről, a hit erejéről és a háláról.

2022. március 23. 13:13
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Mi aztán hozzá vagyunk szokva a nehéz sorsú emberekhez, de amit most át kell élnünk, az mindenen túltesz” – kezdi beszélgetésünket Bíró Mária, a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon igazgatója.

Az intézmény – ahogy Mária fogalmaz – „sajátos típusú” gyermekotthon, mivel az ott élő családok saját gyerekeik mellé befogadnak még árván maradt gyerekeket: az otthonban jelenleg négy tizenegy-tizenkét fős család él. Az orosz támadás Ukrajna ellen azonban Máriáék világát is kifordította négy sarkából. Hiába határozták el ugyanis, hogy a háború hírétől amúgy is megrettent gyermekek érdekében nem fogadnak menekülteket,

már az őket megkereső első kijevi családnak sem volt szívük nemet mondani.

„Egy édesanya hívott telefonon, hogy befogadjuk-e őket a 33 éves fogyatékos fiával, aki annyira halálra volt rémülve, hogy nem bírtak már vele” – meséli Mária. A rémület teljesen indokolt volt: a bombázások elől az édesanya és fia, valamint lánya és veje a pincében húzta meg magát, de reggelre az óvóhely is beomlott.

Hála az égnek épségben megúszták, majd azonnal autóba ültek, és elmentek Kárpátaljára, ahol a gyűjtőállomáson azt mondták nekik, kérjenek befogadást a Szent Mihály Gyermekotthonba. „Hátborzongató a család története, képzelje el,

abban a ruhában, amiben voltak, a bankkártyájukon kívül mást nem hoztak magukkal, még az esküvőn összegyűlt pénzüket sem tudták összeszedni, szaladtak, hogy mentsék az életüket” – mondja a Mandinernek Mária, hangja elcsuklik.

„Ahányszor feltöltjük a konyhájukat az árvaházban, vagy viszünk nekik valamit, sírva fogadják, és mindig megjegyzik, ők nem is szegény emberek” – teszi hozzá. A kijevi család után sorra jöttek az orosz-ukrán háború elől menekülők, jelenleg harmincegyen húzták meg magukat Ráton.

 

A napokban például egy Harkivból érkezett család számára nyitották nagyra Máriáék a gyermekotthon kapuját. A család legkisebb gyermekei még nincsenek három hónaposak – ikrek –, a nagyobb csemete is mindössze ötéves. „Csak egy szobát tudtunk nekik adni, de ennek is úgy örülnek. Van egy hely, ahol békében lehetnek, és magukra zárhatják az ajtót” – mondja az árvaház igazgatója.

„Borzasztó sorsok ezek, most látjuk, mit ér a béke, mit ér a nyugalom. Most tudjuk igazán értékelni, amikor már nincs” – emeli ki Mária.

„Mint mindenki Kárpátalján, mi is Magyarországról kapjuk a támogatást. Önök, anyaországi magyarok mindent megtettek már értünk, amit csak lehetett. Nem találunk szavakat, csak megköszönni tudjuk” – válaszolja Mária arra a kérdésre, miből látják el az otthon pár nap alatt megduplázódott lakóit.

Nagyon köszönjük minden magyarnak. Önök nélkül éhezés lenne” – teszi hozzá. Nemcsak a felajánlásokért hálásak, de azért is, hogy szinte pillanatok alatt találtak helyet az anyaország határain belül a ráti intézmény idősebb gyerekeinek, akik többsége már főiskolás, és nagyon féltek a háborútól. „Nem tudom, hogyan tudnánk kifejezni azt a hálát, amit érzünk” – húzza alá. A befogadott menekülteknek odaadták a gyermekotthon két felszerelt konyháját, ahol a lakók maguknak főznek.

A gyermekotthon régebbi lakói, a kisebbek nagyon jól vannak, élvezik, hogy a két év koronavírus és a karantén miatti látogatási tilalom után most rengeteg kortárssal egészült ki a csapat: óriási focimeccsek, nagy közös játékok zajlanak.

– mondja Mária. A figyelemelterelésből az intézmény munkatársai is jócskán kiveszik a részüket, minden erejükkel azon is vannak, hogy a gyerekek ne érezzenek semmit azokból a borzalmakból, ami pár kilométerre tőlük történik.

 

A felnőtteket viszont érthető módon nagyon megviseli a háború: „Újraélik a borzalmakat, napjában többször is elmesélik a történeteiket, nehéz ezt minden nap türelmesen végighallgatni, és minden nap reményt és biztatást adni, de muszáj” – emeli ki Mária.

Mint mondja, a legnehezebb a bizonytalanság,

nem tudják, hogy lesz-e hova hazamenni a menekülteknek,

mennyire lesz folyamatos az ellátásuk.

„Tartunk tőle, hogy a mostani segítségek megszűnnek. Nem tudjuk, mit hoz a jövő. Rendkívüli helyzet ez, nagyon erősnek kell lenünk, és figyelnünk kell, hogy nyugalmat és ne pánikot keltsünk. Tartanunk kell a reményt a ránk bízottakban” – teszi hozzá.

 

S hogy honnan gyűjtik ehhez az erőt? Mária szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy Rátra költözött Majnek Antal, a munkácsi római katolikus egyházmegye nyugalmazott püspöke. „Isten áldása ő: bárki, akinek szüksége van lelki beszélgetésre, felkeresheti, emellett pedig napi szentmiséket is tart” – mondja. „Innen van erőnk, enélkül mi is csak reszketnénk” – teszi hozzá.

Mint elárulja, az esték így is nagyon nehezek. Azonban az ima sokat segít,

– hangsúlyozza.

„Nem is lehet felfogni, hogy mi történik. Nem hittük, hogy idáig jutunk, hogy még egy háborút meg kell élnünk. Azt hittük, hogy nem megyen bele a világ” – teszi hozzá. Szerinte mindenkinek ott kell helytállnia, ahová a Jóisten állította, „nekünk ezt adta helyben, megpróbáljuk ebből kihozni a legtöbbet, de nem könnyű”. Mint mondja, megállapodtak a munkatársakkal, hogy amíg nincsenek életveszélyben, maradnak Kárpátalján. A biztonság kedvéért össze vannak pakolva, ha mégis menekülni kell.

Amikor arról kérdezem, mire volna szükségük, azt válaszolja, „nagyon jól el vagyunk látva, köszönjük. Egyet kérünk még, imádkozzanak értünk”.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szandrarabo
2022. március 24. 00:57
Egyem is meg őket, tündérek!
ovander
2022. március 23. 16:20
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok. Erős kéz kell most a kormány mellé, mert a sátánista férgese vadulni kezdett. Ők az ellenség.
kunfia
2022. március 23. 16:08
Putyin közölte,hogy ezután az ellenséges országoknak csak rubelért adnak gázt. Orbán elvtárs,lesz elég rubelünk?
Sincero
2022. március 23. 15:26
Nem MINDEN magyarnak. Csak a Fideszre és Orbán Viktorra szavazóknak. (A többiek nem is magyarok - nekik a háborút köszönjétek.) Hajrá, Orbán Viktor! Hajrá, Magyarország!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!