Fontos, hogy a választás értékelése is tisztességes legyen – Francesco Giubilei a Mandinernek

2022. április 05. 10:31

„Kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy megkérdezzük az ellenzék által delegált bizottsági tagokat, láttak-e bármilyen visszásságot, és egyikük sem panaszkodott ilyenre” – mondja lapunknak a Nazione Futura olasz konzervatív mozgalom vezetője, aki választási megfigyelőként vett részt a magyarországi választáson. Francesco Giubilei szerint a voksolás menete „normális” volt. Interjúnk.

2022. április 05. 10:31
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Hova jutott el választási megfigyelőként, hány szavazókört tudott személyesen megnézni?

Hatan-heten érkeztünk Olaszországból, és két csoportra váltunk, az én csoportom sok budapesti szavazókört nézett meg, elsősorban a XI. kerületben, de fél tucat vidéki településre is eljutottunk, mint például Nagykőrösre, Nyársapátra vagy Csemőre.

Azt szerettük volna, ha nemcsak Budapestet látjuk, hanem eljutunk a magyar vidékre is.

Megnézni, hogy a falvakban hogyan működik a voksolás. Nagyon sok emberrel beszéltünk.

Mit vizsgáltak, mire voltak kíváncsiak?

Nagyon sok fiatallal beszéltünk, engem elsősorban egyébként a magyar fiatalok szavazási hajlandósága, preferenciái érdekeltek. Kérdéseket tettünk fel a működéssel kapcsolatban a különböző szavazókörök bizottsági tagjainak. Jó alaposan kikérdezgettük őket. Általában héttagú bizottságokkal találkoztunk, ahol jelen voltak a kormánypártok és az ellenzék delegáltjai, illetve független szavazóbiztosok. Egyenként megkérdeztük őket, hogy tapasztaltak-e bármilyen visszaélést, bármilyen rendellenességet a voksolás során, és senki közülük nem jelzett nekünk ilyet. Azt láttuk, hogy a voksolás menete teljesen normális volt.

Az, hogy a pártok delegáltjai kontrollálják a szavazás menetét, és független tagok is ott ülnek, ön szerint elegendő garancia, hogy tisztességes módon zajlott le a voksolás?

Amit mi láttunk, az alapján azt kell mondjam, hogy

tisztességes feltételek voltak, ahogy az egy demokráciában elvárt.

Persze, a csoportom és a másik olasz megfigyelői csapat nem tudta átpásztázni az egész magyarországi lebonyolítást, de a szúrópróbaszerűen általunk megnézett szavazókörökben rendben zajlott a voksolás. Viszont minden helyen kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy megkérdezzük az ellenzék által delegált bizottsági tagot, hogy látott-e bármilyen visszásságot, és egyikük sem panaszkodott ilyenre. Emiatt azt gondolom, hogy szabad és tisztességes módon rendezték meg a választást.

 

Hasonló a magyar rendszer az olaszhoz?

Hasonló. Persze vannak különbségek, de az összkép nagyon hasonló.

Az EBESZ több kritikát fogalmazott meg a magyarországi választások egyenlő feltételeivel kapcsolatban. Ön is ismeri a jelentéseket. Mi a véleménye a megállapításokról?

Nem először járok Magyarországon, ismerem a magyar történelmet, vendégoktatóként hónapokat töltöttem itt, nemcsak Budapesten jártam, hanem több vidéki helyen is, ezért van első kézből tapasztalatom a magyarországi állapotokról. És olvasom a Magyarországról írt cikkeket külföldön, az olasz és más sajtóban megjelent írásokat. Ezek nagy része mélyen kritikus a magyar kormánnyal és Orbánnal. Ha a magyar sajtót nézem, rengeteg kormányt ellenőrző, bíráló írást látok, sok ellenzéki hangvitelű média, internetes portál működik Magyarországon, vagyis van sajtószabadság, a kritikus cikkek széles körben olvashatók a magyar sajtóban. Van véleményszabadság, hiszen

ha akarom, bármilyen véleményt elérek a magyar portálokon, kormányellenes és kormánybarát álláspontot egyaránt.

Még egyszer: éltem Magyarországon, tudom, hogy nincs olyan, hogy valaki nem írhat meg valamit.

De mi a véleménye az EBESZ bírálatairól? A kormány szimpatizánsai szerint mindig lejt a pálya, a szervezet nemzetközi megfigyelői nem kiegyensúlyozott véleményt fogalmaznak meg a magyar választással kapcsolatban.

Számomra az EBESZ hozzáállásban az volt a furcsa, hogy még a választások előtt kiadott egy időközi jelentést, amelyben akár a választási csalás lehetőségét is meglebegtette. Én viszont nem értem, hogy előre miért kell ilyent állítani. Választások előtt néhány nappal ilyet állítani nem túl bölcs megfigyelői, szakmai lépés. 900 nemzetközi választási megfigyelő érkezett Magyarországra, köztük politikai pártok delegáltjai, többségükben olyan emberek, akik ideológiailag a magyar kormánnyal ellentétes nézeteket képviselnek, köztük olyanok, akik korábban cikkekben, tanulmányokban bírálták a magyar kormányt.

Olyan megfigyelők is érkeztek tehát nagy számban, akik távolról sem függetlenek.

Mi részben azért érkeztünk, hogy a választás értékelése is szabad és tisztességes legyen.

Önt érte-e bármilyen kísérlet, hogy választási megfigyelői tevékenységében a kormány iránt megengedőbb legyen?

Nem volt ilyen kísérlet. Ha látnánk visszaélésekre utaló jeleket, senki nem tudná azt mondani, hogy ne merjük nyilvánosan elmondani. Ha láttunk volna ilyet, el is mondtuk volna.

 

Fotók: Gyurkovits Tamás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. április 05. 12:27
Követelem, hogy jelöljenek ki megfigyelőket, akik megfigyelik az ebesz-megfigyelőket!
olajfa1
2022. április 05. 12:20
Egyetértek a véleményével de az a baj, hogy a CIONISTÁK nem így gondolják!!!... Nekik minden demokrácia "fasizmus" AMIT NEM ŐK azaz a CIONISTÁK irányítanak! ilyen egyszerűek! Mint a pörölykalapács!
pitypang1125
2022. április 05. 10:55
Nha a moslékok, ezzel a nagy Európa segíííts narratíváikkal is jól befürödtek. Saját eddigi külföldön eladott hazúgságaikat is megcáfólták, még az olyannyira függetlennek, pártatlannak sem mondható megfigyelők is. Teljes bukta a ballibsi félen, mind belpolitikai, mind pedig európai téren. A következő feladat az EP választásokon, kisöpörni a Magyar érdekek ellen dolgozó, folyamatosan áskálódó egyéneket. Ez egy nagyon fontos feladat, arra a választásra is mindenkinek el kell menni.
Ízisz
2022. április 05. 10:51
Z Szoktál olvasni foldizs??? " És olvasom a Magyarországról írt cikkeket külföldön, az olasz és más sajtóban megjelent írásokat. Ezek nagy része mélyen kritikus a magyar kormánnyal és Orbánnal. Ha a magyar sajtót nézem, rengeteg kormányt ellenőrző, bíráló írást látok, sok ellenzéki hangvitelű média, internetes portál működik Magyarországon, vagyis van sajtószabadság, a kritikus cikkek széles körben olvashatók a magyar sajtóban. Van véleményszabadság, hiszen ha akarom, bármilyen véleményt elérek a magyar portálokon, kormányellenes és kormánybarát álláspontot egyaránt. Még egyszer: éltem Magyarországon, tudom, hogy nincs olyan, hogy valaki nem írhat meg valamit."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!