Vasárnapi híreink a háborúról

2022. május 15. 14:59

Kövesse velünk a háború fejleményeit!

2022. május 15. 14:59
null

Cikkünk frissül!

 

23:00 Szijjártó Péter: Véget ért a rendkívüli NATO értekezlet

„Mindenki nagyon lelkes volt a NATO bővítése miatt, de tekintettel kell lennünk Törökország szempontjaira” – írta közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Bővebben!

22:50 Fehérorosz kormányfő: A szankciók elzárták a teljes exportot az EU-ba és Észak-Amerikába

Raman Halovcsenka szerint ez az utolsó lépcső, amely megelőzi a hagyományos fegyveres agressziót. Bővebben!

21:59 Zelenszkij tanácsadója: A győzelemhez olajembargó kell

Mihajlo Podoljak szerint ha segítséget kapnak, az év végéig legyőzhetik Oroszországot. Bővebben!

21:28 Mutatjuk, hogy pusztít az ukránok Amerikától kapott szuperfegyvere (Videó)

Az M–777-es típusú tarackok részét képezik az USA által Ukrajnának küldött legutóbbi, 800 millió dolláros támogatási csomagnak. Bővebben!

20:40 Megnéztük, mennyit tenne hozzá Finnország és Svédország a NATO erejéhez

Svédország például sokkal kevesebb katonával rendelkezik, mint Finnország, viszont ötször annyi helikoptere van. Bővebben!

18:54 A svéd kormánypárt támogatja a NATO-csatlakozást

A szociáldemokraták szakítottak több évtizedes semlegességi politikájukkal. Bővebben!

18:19 Így reagált Putyin, amikor tájékoztatták Finnország NATO-hoz való csatlakozási kérelméről

A finn elnök szerint Európa és a világ megosztott politikai képe nem hagy sok teret az el nem kötelezettek számára. Bővebben!

17:58 Békeidőben drag queen volt, most koporsókat készít az ukrán katona

Arthur történetét Ukrajna hivatalos Facebook-oldalán osztották meg. Bővebben!

17:36 Ukrán külügyminiszter: Németország nagyon fontos döntést hozott az orosz gázról

Dmitro Kuleba szerint az orosz gáz óriási probléma, és ezt a függőséget meg kell szakítani. Bővebben!

16:54 NATO-főtitkár: Ukrajna megnyerheti ezt a háborút

Jens Stoltenberg szerint Oroszország nem érte el stratégiai céljait. Bővebben!

16:11 Brit hírszerzés: az oroszok egy hónapja nem tudnak új területeket elfoglalni

A jelentés azt valószínűsíti, hogy az orosz hadsereg a harcoló szárazföldi kontingensének egyharmadát elveszíthette. Bővebben!

14:58 Finnország beadja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

A finn államfő történelmi jelentőségű pillanatról beszélt. Bővebben!

13:00 Szijjártó: A NATO-álláspont egybeesik a magyar nemzeti érdekkel

A magyar külügyminiszter szerint a délről érkező kihívásokról sem szabad megfeledkezni. Bővebben...

11:36 Megjelentek Ukrajnában a félelmetes orosz BMPT Terminátorok (videó)

Az orosz haderő Szeverodonyeck térségében alkalmazta először a kifejezetten városi hadviselésre fejlesztett katonai járműveket. Bővebben...

11:20 Szijjártó: Az Európai Bizottságon múlik, hogy lesz-e bármi fajta megállapodás az olajembargó ügyében

Még nem érkezett olyan javaslat Brüsszelből, amely kompenzálhatná az üzemanyag-drágulást. Bővebben...

10:05 Kazettás bombákkal támadják az Azovsztált az oroszok (videó)

Az üzem pincéjében hetek óta tartják magukat az ukrán fegyveresek. Bővebben...

9:55 Rakétatámadás érte Lviv környékét

Egyelőre nem tudni, hányan haltak meg. Bővebben...

*

Egy 14 éves orosz lány is megtalálható az ukrán szélsőségesek halállistáján

Erre a listára korábban Orbán Viktor és Bocskor Andrea is felkerült. Bővebben...

*

6:46 Ukrajna nyerte a 2022-es Euróvíziós Dalfesztivált

A harmadik ukrán győzelemhez Volodomir Zelenszkij is gratulált. Bővebben...

*

Több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Összesen 5852 fő lépett be szombaton Magyarország területére az ukrán–magyar határszakaszon. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6605 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

A beléptetettek közül a rendőrség 353 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

6:46 Ukrajna nyerte a 2022-es Euróvíziós Dalfesztivált

A harmadik ukrán győzelemhez Volodomir Zelenszkij is gratulált. Bővebben

*

Rövid összefoglalónk az elmúlt időszakból:

  • Nincs sok értelme Putyinnal tárgyalni Boris Johnson szerint. A brit kormányfő a Daily Mail című konzervatív brit tömeglapnak adott, az újság szombati kiadásában megjelent interjúban kijelentette: „az, hogy Nagy-Britannia fegyvereket szállít Ukrajnának, nem azt jelenti, hogy akár közvetett módon Oroszországgal állna harcban”.
  • Oroszország újabb fenyegetéseket fogalmazott meg. A Sátán 2 hiperszonikus nukleáris rakétájával „200 másodpercen belül” képes lenne lecsapni Nagy-Britanniára, és mindössze 20, de akár 10 másodpercen belül Finnországot is atomtámadás érhetné – számolt be az Independent szombaton.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztette Sauli Niinistö finn államfőt szombati telefonbeszélgetésük során, hogy hiba lenne Finnországnak a semlegességét feladva csatlakozni a NATO-hoz, és ez a finn-orosz kapcsolatoknak is károkat okozna – közölte a Kreml. A moszkvai közleményben az is szerepel, hogy Putyin kiemelte: Oroszország nem fenyegeti Finnország biztonságát.
  • Továbbra is ostromolják az Azovsztal acélművet. Ukrán közlések szerint az orosz megszállók légibombákkal, nehéztüzérséggel és harckocsikkal támadják a mariupoli objektumot.

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crusader
2022. május 15. 20:16
AZ ukrán az egy féreg szar. Nem bánom, ha az orosz megöli.
bagira
2022. május 15. 20:14
Német Ipari Szövetség: Katasztrofális lenne az orosz gázszállítás leállítása Nemetországban. Az orosz gázszállítás leállítása katasztrofális következményekkel jár az országra nézve – jelentette ki szombaton Siegfried Ruswurm, a Német Ipari Szövetség vezetője, a Bild am Sontag című lapnak adott interjújában. Abból kell kiindulnunk, hogy megfelelő mennyiség hiányában a gázvezetékrendszerünk végső ágaira már nem jutna gáz. https://internetfigyelo.com/nemet-ipari-szovetseg-katasztrofalis-lenne-az-orosz-gazszallitas-leallitasa-nemetorszagban/ – mondta Ruswurm. Szerinte az oroszországi energiaforrásokra vonatkozó embargó bevezetésével számos német vállalkozásnak le kellene állítania a termelést. Robert Habeck zöldpárti alkancellár kijelentette, hogy Németország túlélheti a közelgő telet orosz energiaellátás nélkül is, ha feltölti a gáztárolókat és üzemanyagot takarít meg. Azt is megjegyezte, hogy az iparnak és az egyéneknek elfogadható mértékben, vagyis 10%-kal kell csökkenteniük energiafogyasztásukat, hogy elkerüljék az energiaválságot.
pemete jakab
2022. május 15. 20:12
"HÁBORÚ: A brit hírszerzés szerint az oroszok egy hónapja nem tudnak új területeket elfoglalni" Éppen elég területük van, de nem elég nekik, újakat akarnak. Persze ez nem birodalmi hozzáállás, a fideszesek szerint. Bezzeg az amcsik esetén ez birodalmi becsvágyról tanúskodna. Mert ugye a fideszesek nem alkalmaznak kettős mércét.
bagira
2022. május 15. 20:11
Ellentétben az ukrán államfő kijelentéseivel Emmanuel Macron francia elnök soha nem kérte Volodimir Zelenszkijt arra, hogy területi engedményeket tegyen az Oroszországgal fennálló konfliktus lezárása érdekében – állítja az Elysée palota közleménye. A Rai 1 olasz csatornának adott csütörtöki interjújában Zelenszkij azzal vádolta Macront, hogy azt sugallta: arra kellene törekedni, hogy keressen kiutat Oroszország számára, hogy az ukrajnai harcok véget érjenek. Az a javaslat, hogy adjunk fel valamit a szuverenitásunkból, hogy megmentsük Vlagyimir Putyin orosz elnök arcát, nem tűnik helyesnek, ha egyes vezetők részéről hangzik el. Ez időpocsékolás – mondta az ukrán elnök, amikor francia kollégája figyelmeztetéséről kérdezték, miszerint Európának el kell kerülnie Putyin megalázását. A francia elnökség pénteken reagált ezekre az állításokra, és kitartott amellett, hogy Macron soha nem kért engedményeket Zelenszkijtől. Mindig is azt mondta, hogy az ukránok feladata eldönteni az oroszokkal folytatott tárgyalások feltételeit. A köztársasági elnök soha semmit nem tárgyalt Vlagyimir Putyinnal Zelenszkij elnök beleegyezése nélkül – tette hozzá az Elysée palota. Macron továbbra is egyike azon nagyon kevés nyugati vezetőnek, aki az ukrajnai konfliktus közepette folytatta a közvetlen párbeszédet Putyinnal. Ugyanakkor ragaszkodott a Moszkva elleni szankciók szigorításához, beleértve az orosz energiára vonatkozó szigorúbb korlátozásokat, és engedélyezte a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat. Oroszország február végén indította el hadműveletét, miután Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki Donbassz köztársaságok függetlenségét. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi. Orosz Hírek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!