Visszakapták a kongói szabadságharcos leszármazottai apjuk aranytöméses fogát Belgiumtól

2022. június 20. 22:27

Ez lehet a meggyilkolt, majd savban feloldott Patrice Lumumba egyetlen földi maradványa.

2022. június 20. 22:27
null

Patrice Lumumba gyermekei megkapták 1961-ben meggyilkolt édesapjuk egyetlen földi maradványát, egy aranyfogat. A fogat a brüsszeli Egmont palotában egy világoskék dobozban adták át a leszármazottaknak – írta a 444.hu a The Guardian értesüléseire hivatkozva.

Lumumba a kolonializmus elleni küzdelem meghatározó alakja, a most Kongói Demokratikus Köztársaságnak nevezett Kongói Köztársaság első miniszterelnöke volt. 1961-ben szeparatista harcosok és belga zsoldosok gyilkolták meg. A merénylők a holttestet savban feloldották, de néhány fogát emlékként megtartották – ismertették.

A most átadott aranytöméses fogról úgy vélik, hogy az egykori kongói vezető egyetlen földi maradvány lehet. Fia, Roland Lumumba a múlt héten úgy fogalmazott a gesztus kapcsán, hogy

Belgium el kezdett szembesülni kolonialista múltjával

A 444.hu cikkében még kitér arra, hogy a fog visszaszolgáltatása újabb jele annak, hogy Belgium el kezdett szembesülni kolonialista múltjával és azokkal a „szörnyűségekkel, amiket Afrikában elkövettek”.

Alexander de Croo belga miniszterelnök is elismerte: „országának erkölcsi felelőssége van Lumumba meggyilkolásában” – írta a portál.

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2022. június 21. 12:36
Azért nem ártana azon idők Kongót érintő történéseit is tanulmányozni. Én még emlékszem az akkori rádió hírekre. Még ott is azt mondták : Csombe megölte Lumumbát. Csombe Kongó Katanga nevű tartományának elnöke volt. Ezek az idők Afrika szovjetizálási kisérletének kora. Lumumba a szovjetek által Che da Gvera szintjén sztárolt politikus volt. Létre is jött akkortájt egy szovjet mintájú Kinhassa és egy nyugati Brazzavile Kongó,/ de lehet ez forditva van/. Aztán a kubaiak exportálták a kommunista Kongói Demokratikus Köztársaságot ott. Ennek bukása 1990.-ben lett Zaire az ország neve. Hogy a legyőzött törzsfők tetemeivel milyen kultura van arra, nem tudom- de hallom tisztelni kell mindenkiét!
APESZ72
2022. június 21. 11:52
Kit érdekel az üres locsogásuk, meg a semmire sem jó bocsánat kérésük? Pénzt mikor adnak vissza? Hollandok, Belgák, Angolok, Franciák, Amerikaiak és az össze többi rasszista, népnyúzó nemzet.
Gèbi
2022. június 21. 11:19
Ez olyan röhejes és szánalmas. Tehát majd egy aranyfogat mutogatnak majd vitrinben mint a "hős ellenálló" maradványa........
fraktoaster
2022. június 21. 09:37
1961-ben?? Pedig addigra már a nácikokat is legyőzték. Ki érti ezt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!