HÁBORÚ: Putyin történelmi hibát követett el Ukrajna lerohanásával Emmanuel Macron szerint

2022. június 05. 07:31

Kövesse velünk a háború fejleményeit!

2022. június 05. 07:31
null

Cikkünk frissül!

20:43 Az ukránok szerint már a Kaszpi-tengerről is lövik a rakétákat Kijevre az oroszok

Rakétatalálat ért egy kocsijavítót Kijevben, de az ukránok szerint nem voltak ott azok a harckocsik, amiket az oroszok elvileg kilőttek. Bővebben...

19:02 Így kellene felvenni Ukrajnát az EU-ba az osztrák kancellár szerint

Karl Nehammer szerint nem sürgős a dolog. Bővebben...

18:32 Nehéz szavakat találni a varsói magyar nagykövetség előtt tartott ukránpárti performanszra

Csak a szokásos: Orbán a halott ukránok csontjain ugrál, miközben mindenhol folyik a vér, és szól a mulatós. Bővebben...

18:22 Az olajembargó első hatásai: venezuelai olajat importálhat Olaszország és Spanyolország

Ez az első alkalom, hogy a szankciók ellenére olajcégek üzletelhetnek Venezuelával. Bővebben...

17:59 Az oroszok szerint nem valami hosszú életűek az Ukrajnába küldött tankok

Moszkva állítja, elképesztő hatékonysággal dolgozik a hadseregük. Bővebben...

16:49 „Agymosottak”, „rasszisták”, „bátrabbak, mint a balos picsák” – így fogadták a brit kommentelők a szombati pfújolást

Sok kommentelő szerint megérdemelték az angol játékosok a pfújolást a szombati meccsen, de mások szerint aggasztó az iskolások reakciója. Brit lapok kommentjeiből szemezgettünk. Bővebben...

14:26 Norvég tarackokat vetettek be Ukrajnában

Moszkva állítja, elképesztő hatékonysággal dolgozik a hadseregük. Bővebben...

13:16 Putyin: Eddig megkímélt célpontokat érhet csapás az amerikai rakéta-sorozatvetők szállítása esetén

Az orosz elnök szerint a Nyugat célja az ukrajnai háború minél hosszabbra nyújtása. Bővebben...

12:44 „Veszélyesen alacsonyan” repülő cirkálórakétát észleltek egy ukrán atomerőmű fölött

Ukrán közlés szerint valószínűleg ez volt az a rakéta, amelyet Kijev irányába lőttek ki. Bővebben...

10:39 Luhanszki kormányzó: Szeverodonyeck jelenleg egy kettéosztott város

Ukrán közlés szerint a védőknek az elmúlt két napban sikerült visszaszorítaniuk az oroszokat. Bővebben...

8:58 Találat érte Ukrajna egyik legszentebb kegyhelyét (VIDEÓ)

A Szűz Mária Elszenderülése kolostorban mintegy 300 menekült húzódott meg. Bővebben...

8:18 Biden: Nem kizárt, hogy Ukrajnának végül le kell majd mondania területekről

Az Egyesült Államok nem fog beleszólni, ha Ukrajna területveszteséggel zárja le a háborút. Bővebben...

Macron: Putyin történelmi hibát követett el Ukrajna lerohanásával

Ukrajna szombaton elutasította a francia elnök azon érvelését, hogy „nem szabad megalázni Oroszországot”.

„Mégpedig azért nem, hogy azon a napon, amikor a harcoknak vége lesz, tudjunk majd egy megoldási utat kiépíteni a diplomácia eszközeivel” – fogalmazott egy péntek esti interjúban Emmanuel Macron, aki szerint az orosz elnök történelmi és alapvető hibát követett el Ukrajna lerohanásával.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren közzétett üzenetében elutasította Macron logikáját, mondván, hogy az ilyen felhívások

„Oroszország saját magát alázza meg. Inkább arra kellene összpontosítanunk, hogyan tegyük helyre Oroszországot. Ez hozza el a békét és ment meg életeket„ – írta Kuleba.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója, aki az orosz féllel folytatott tárgyalásokon az ukrán küldöttség tagja volt, az ukrán állami televízióban a háborúban szembenálló felek közötti közvetítéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva leszögezte: „amíg nagy mennyiségben kapunk fegyvereket, amíg erősítjük az állásainkat, amíg visszaszorítjuk az orosz erőket amennyire csak lehet, Ukrajna határáig, addig nincs szó tárgyalásokról”.

Ukrajna, amelynek állítása szerint Oroszország a területe 20 százalékát foglalta el, most hatékonyabb fegyvereket kap a Nyugattól. Az Egyesült Államok egyebek mellett HIMARS precíziós rakétarendszereket szállított Ukrajnának, amelyek nagyobb távolságról is elérhetik az orosz állásokat.

(MTI)

Rövid összefoglalónk az elmúlt időszakból:

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy Oroszország tucatjával semmisítette meg az amerikai fegyvereket - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Az interjú vasárnap kerül adásba.
  • Négy külföldi fegyveres – német, francia, ausztrál és holland állampolgár – halt meg az ukrajnai háborúban – jelentették be Kijevben szombaton az ukrán hatóságok.
  • Az Ukrajnai Területvédelmi Légió, az ukrán hadsereg külföldiekből álló egysége megköszönte az „elesett testvéreknek” a szolgálatot.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szólított fel önkénteseket szerte a világból, hogy csatlakozzanak az orosz hadsereg elleni harchoz. A légiót ebből az indokból alapították, és jelenleg is folyik a toborzás.
  • Zelenszkij sürgeti az amerikai polgármestereket, hogy szakítsák meg az orosz testvérvárosi kapcsolataikat. Az ukrán elnök példaként említette Chicagót, amely Moszkvát nevezi meg testvérvárosaként, valamint Jacksonville-t és Murmanszkot, San Diegót és Vlagyivosztokot, valamint Albanyt és Tulát.
  • Vlagyimir Putyin kijelentette: Szétzúzzuk a nyugati fegyvereket! Az USA éppen a héten döntött arról, hogy rakéta-sorozatvetőket küld Ukrajnába – emlékeztetett az Index.

Nyitókép: STR / PRESS-SERVICE OF COMMANDER-IN-CHIEF OF THE UKRAINIAN ARMED FORCES / AFP

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurucPista
2022. június 06. 00:26
Az usa ! a nyugat követ el aljas provokációt ! Oroszországgal szemben !
Robert69
2022. június 05. 22:12
Milyen érdekes, hogy Ukraja ügyében csak Putyin követett el történelmi hibát. A többiek mind angyalok voltak és amit idáig tettek az a világtörténelem legsikeresebb jótéteménye......vagy nem.
Palatin
2022. június 05. 20:06
Ukrajna egy elég "érdekes" ország. Ahogy a Biblia szerint Isten a férfi bordáiból alkotta a nöt, úgy kelt életre Oroszország/Szovjetunió bordáiból Ukrajna is. Nézzük csak a térképet: https://www.valaszonline.hu/wp-content/uploads/2022/03/274179815_130934049489271_7958388682380502613_n-1.jpg Az egész ország "ajándékokból" tevödik össze, a magyar "ajándékot" a Kárpátalját is beleértve. Ha valaki ismeri Oroszország és Ukrajna történetét, beleértve a 2. világháború történetét is, az nem csodálkozik azon, hogy ez a háború kitört, mert ennek egyszer ki kellett törnie. Hogy a világháború alatt, kezdetben a németek orosz földön olyan gyorsan elöre törtek, annak egyik oka az volt, hogy az ukránok együttmüködtek a nácikkal. A szovjet gyözelem elsösorban az oroszoknak köszönhetö. Minthogy a szovjetek célja természetesen az volt, hogy a németek ne tudják öket mégegyszer megtámadni, le akarták öket területileg is gyengíteni. De mivel nem voltak határosak Németországgal, Lengyelországot 3-400 km-el nyugatra tolták, több mint két Magyarországnyi lengyel terület került a Szovjetunióhoz, amit a lengyelek nagyjából nyugaton Németországból megkaptak. Tehát ezek a lengyel területek kvázi szovjet, de nem ukrán, hadizsákmánynak tekintendök. Sztálin, - aki, mint Chruscsov is, azt hitte, hogy a Szovjetunió örökéletü lesz, nem tudta, kik jönnek utána -, a Lengyelországból elcsatolt területek nagy részét Ukrajnának ajándékozta, akik a háború vége felé már eléggé hösiesen harcoltak, (amikor már ellentámadás lendületbe jött, azelött sumákoltak). Tehát ma Uktajna tulajdonképpen bitorolja a szovjet hadizsákmányt. Ez a történet eleje. Miután Ukrajna önálló lett, az USA rögtön kapcsolt, hogy végre itt az alkalom, hogy az oroszokkal leszámoljanak. A német újraegyesítéssel úgy látták, hogy a Szovjetunió/Oroszország elég "gyenge" (6500 atomtöltettel, bruhahaha...) ahhoz, hogy egy cseles húzással harapófogóba foghatják. Bár a jámbor, hiszékeny Gorbacsovnak megigérték, hogy a Nato nem fog keletre terjeszkedni, de ez csak szándékos beetetés volt. Bár a németek és franciák kezdetben ellene voltak az oroszok nyilt provokálásának, de aztán beadták a derekukat. Ukrajna felvételét a Natoba viszont még Merkel is hevesen ellenezte, de az USA nem engedett. Ez az oroszoknak egy sötétvörös vonal volt. Az USA elkezdett beköltözni Ukrajnába olyannyira, hogy már csak az atomfegyverek hiányoztak onnan, Moszkvára irányítva, attól 400 Km-re. No ekkor szakadt el Putyin cérnája. Aki ezen csodálkozik, az tényleg nagyon zöldfülü. Azt is tudni kell, hogy az oroszok, ha szorítóba kerülnek, nem majréznak sokat, bevetik az atomfegyvereiket.
tulelo
2022. június 05. 19:10
Oroszországot meg kell szabadítani Putyintól, és kormányától, ez az orosz nép elemi érdeke is. Az oroszoknak ki kell vonulni az összes megszállt területről, mindenért kártérítést kell fizetniük. Ezután jöhet a béke. Ha nem így lesz, akkor egyre közelebb kerülünk egy világháborúhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!