Két éven belül épülni kezdhet az orosz–kínai gázvezeték

2022. július 18. 19:48

Mongólián keresztül vezetnék át, és 2030-ban állítanák üzembe.

2022. július 18. 19:48
null

Oyun-Erdene Luvsannamsrai mongol miniszterelnök szerint Oroszország két éven belül megkezdheti a Power of Siberia 2 vezeték építését, amelynek segítségével Mongólián át Kínába szállítanák az orosz gázt. Bár az ukrajnai háború miatt fennállt a veszélye, hogy halasztani kell a beruházást, mégis folytatódhatnak az előkészületek – idézte a miniszterelnök The Financial Times-nak adott nyilatkozatát a vg.hu.

Az új vezeték összekötné Kínát azokkal a szibériai mezőkkel, amelyek eddig Európa ellátását biztosították.

Mint ismert, az európai államok a közelmúltban úgy döntöttek, hogy a háború miatt véget vetnének az orosz gázfüggőségnek. Ugyanakkor Kínában egyre növekszik a gáz iránti kereslet, az új vezetéken keresztül pedig akár évente 50 milliárd köbméter gáz is érkezhetne az országba – tették hozzá.

Egymilliárd dollárnyi beruházás várható a projektben 2025-ig 

A vg.hu arra is kitért a cikkben, hogy a Gazprom 30 éves szerződést írt alá a kínai China National Petroleum Corporation vállalattal a gázszállításról, a két fél egyenlő arányban rendelkezik tulajdonjoggal a legújabb projektben.

A szárazföldi gázvezeték az orosz Jamali Nyenyecföld területéről indulna ki, és Belső-Mongóliában érne véget.

Becslések szerint 2021 és 2025 között a projekt keretében egymilliárd dollárnyi beruházás várható, további információkat még nem közöltek a felek.

Előrejelzések szerint a 2600 kilométer hosszú vezeték üzembeállítása 2030-ra várható, azonban az iparági szakértők szerint előbb is átadhatják, mivel Moszkvának fontos, hogy mielőbb felvevőpiacot találjon a felszabaduló gázkészleteinek – mutatott rá a portál.

Mongólia érdeke is, hogy minél hamarabb felépüljön a vezeték, mivel a tranzitdíjak jól jönnek majd a járvány sújtotta gazdaságának. A szomszédos Kína a legfőbb kereskedelmi partnere – a Mongol Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021 első negyedévében Mongólia teljes exportjának a 92,5, importjának pedig a 39,1 százalékát a kelet-ázsiai nagyhatalom adta –, azonban a zéró-Covid politikája miatt gyakran lezárta a mongol exportútvonalakat, miközben próbálta megfékezni a vírus terjedését – derült ki a cikkből.

Nyitókép: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / SPUTNIK VIA AFP

 

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. július 24. 04:44
De kurva hosszú lesz az a két év!
nuknuk
2022. július 23. 15:40
Az EU jól odabaszott a saját tökére. Most már majd a béke után se kap gázt. Ennek azon kívül, hogy az USA ide szállítja a méregdrága LNG gázát mi értelme volt?
Vakfolt
2022. július 19. 11:37
Ha egyszer Kínába megy a gáz, Európába már nem fog visszajönni.. hamarosan megbaszódnak gáz nélkül, közben handabandáznak az aranyembargóról. Elmondom mi történik, ha oroszország piacra dob egy kis aranyat, vagy gyémántot, bezuhan annak is az árfolyama. És hiába pipiskedik az eu, hogy ő nem vesz, a világ többi része meg igen, úgyhogy nyasgem lesz.
zakar zoltán béla
2022. július 18. 22:13
Jawohl Sister Biden!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!