Azonosították, honnan eredhetnek az első koronavírusos esetek

2022. augusztus 02. 12:03

Az eredmény egybevág a korábbi elképzelésekkel, amiket a kínai hatóságok már a járvány elején igyekeztek cáfolni.

2022. augusztus 02. 12:03
null

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült visszavezetnie a vuhani Huanan kereskedelmi piacig a legkorábbi koronavírusos eseteket, ezzel is megerősítve, hogy a vírus onnan indulhatott világjáró útjára.. A Science szaklapban megjelent tanulmány szerint a piac volt a járvány korai epicentruma – írja a 24.hu.

Ez az eredmény egyébként egybevág a korábbi elképzelésekkel, amiket a kínai hatóságok már a járvány elején igyekeztek cáfolni. „Ezek a legmeggyőzőbb és legrészletesebb tanulmányok arról, hogy mi történt Vuhanban a COVID-19 világjárvány legkorábbi szakaszában” – mondta Stephen Goldstein, a Utah-i Egyetem humángenetikai tanszékének posztdoktori tudósa, a tanulmány egyik szerzője.

– tette hozzá Stephen Goldstein.

Nem ez az egyetlen bizonyíték, amit a kutatócsapat talált. A COVID-19 kezdetei óta több leszármazási vonal kering a világon – jelenleg az omikron BA.5-nél tartunk, de 2019-ben még csak A és B volt jelen. Sokáig úgy gondolták, hogy csak a B leszármazási vonal volt jelen a piacon – de az újabb kutatások ezt megkérdőjelezték, ugyanis egy idei preprint megerősítette az A leszármazási vonal jelenlétét a helyszínen. Ha a piac egyszerűen egy korai szuperterjesztő esemény helyszíne lett volna egy máshonnan eredő vírus számára, nagyon meglepő lenne, ha mindkét vonal így jelen lenne. Ehelyett sokkal valószínűbb, hogy mindkét származási ág egymástól függetlenül indult a piacon, és az első esetek már 2019 novemberében előfordulhattak, állapították meg a kutatók.

Ha ezt hozzáadjuk a piacon belüli térbeli elemzések eredményeihez, minden azt sugallja, hogy a COVID-19 világjárvány forrása nagy valószínűséggel a Huanan piac délnyugati sarkában található kis standok egy vagy több csoportja volt – az a rész, ahol a kereskedők élő emlősöket, köztük mosómedvéket, kutyákat, borzokat és vörös rókákat árultak.

Nyitókép: Emre Aytekin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. augusztus 02. 20:30
Na persze.
Aerion
2022. augusztus 02. 18:02
Nem lennék meglepve, ha ez a ------- Stephen Goldstein, a Utah-i Egyetem humángenetikai tanszékének posztdoktori tudósa ------- emberkísérletekben venne részt, szíjájés biolaborokban.
bagira
2022. augusztus 02. 17:48
Több mint valószínű Ukrajnára terelődik a gyanú, még háború előtt Zelenszkij nemzetközi ellenőröket nem engedte be . Ez már gyanú fölött áll.
bagira
2022. augusztus 02. 17:45
Gyanítható Ukrajnából. Oroszok víruslabort találtak . Kínára kenik . Minden esetben Amerika keze benne .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!