Tíz évet kapott az az orosz katona, aki tankkal lőtt az ukránok szerint egy lakóházra

2022. augusztus 08. 19:29

A katona azt vallotta, hogy parancsot teljesített, az oroszok tagadják, hogy a lakóház katonai célpont lett volna.

2022. augusztus 08. 19:29
null

Újabb orosz katonát ítéltek el háborús bűncselekmények miatt Ukrajnában; az északi országrészben fekvő Csernyihiv büntetőbírósága hétfőn tíz év börtönnel sújtott egy harckocsizót, aki parancsra egy több emeletes lakóházra nyitott tüzet.

Az ukrán televízió beszámolója szerint az incidens február végén történt. A lövés következtében egy tizedik emeleti lakást ért találat, de senki sem sebesült meg. A február végén ukrán fogságba esett orosz katona elismerte bűnösségét, de az ítélet még nem jogerős.

A Reuters szerint Mihail Kulikov február 26-án, két nappal az invázió kezdete után eltalálta a lakóházat.

A tettes bűnösnek vallotta magát, de enyhébb büntetést kért, amit azzal indokolt, hogy ő csak parancsot teljesített.

A lakóház nem volt katonai célpont. Oroszország többször tagadta, hogy az erői szándékosan civileket vennének célba.

Egyéb ukrán ítéletek

Májusban egy másik orosz katonát ítéltek el Ukrajnában egy civil meggyilkolása miatt. A férfit elsőfokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, majd az ítéletet később tizenöt év börtönre mérsékelték.

Az ukrán elnöki hivatalnak voltak ellenvetései az orosz katonák ellen lefolytatott eljárásokat illetően, hiszen a per kezdetével már nem számítanak hadifoglyoknak és így általában már nem lehet őket kicserélni az ukrán hadsereg orosz fogságba esett tagjaira. Irina Venegyiktova korábbi főügyész július végén történt menesztését is részben ezekkel a sietve megszervezett, háborús bűncselekmények miatt indított perekkel indokolták.

(MTI)

Nyitókép: State Emergency Service of Ukrai / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. augusztus 09. 11:24
hmmm... haboruban ezt sem szabad, mi?
vastaps
2022. augusztus 09. 09:51
...es a soffort' , radiost , es a commandert' elengedtek , csak a loveszt basztak meg ??!! Paszmeg micsa hirrrrrr.
Akitlosz
2022. augusztus 09. 03:52
Azért lőttek tankok lakóházak felső emeleteire, mert ukrán mesterlövészek rejtőzködtek ott, akiket tankkal a legbiztonságosabb kifüstölni.
bunko_jobbos
2022. augusztus 08. 22:15
Ez simán háborús bűntett, hogy hadifoglyokat teljesen törvénytelen módon elítélgetnek ezek a barmok. Akik egyébként pedig kórházak meg iskolák közelébe telepítik a katonai létesítményeiket. Azt el tudom fogadni, hogy ha bebizonyítják (és nem a jól ismert szovjet veréses módszerrel), hogy szándékosan civileket vagy hadifoglyokat ölt. Mondjuk az objektív igazságszolgáltatásban azért nem nagyon hiszek háború esetén. Legközelebb majd halálra ítélik az orosz katonákat, mert ukrán katonákra lőttek. Ezek tényleg nácik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!