„Ukrajna és Oroszország is elveszítette a jövőjét” – Mandiner Vita (VIDEÓ)

2022. október 26. 18:00

Az ukrajnai háborúnak nem lesz győztese: az Egyesült Államok katonai és politikai értelemben regionális hatalommá degradálja Oroszországot, Ukrajna pedig területet, lakosságot és gazdasági teljesítményt veszt. Milyen fegyverzetbeli különbségek vannak az orosz és az ukrán hadsereg között? Van-e potenciál az orosz haderő megújítására tavaszra? Lesz-e eszkaláció? Kaiser Ferenc és Csiki Varga Tamás biztonságpolitikai szakértők vitája a Mandineren.

2022. október 26. 18:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Nem tudnak alkudni a felek, mert Oroszország nem győzött eléggé, Ukrajna pedig nem érzi úgy, hogy legyőzték. Ezért ez egy elhúzódó konfliktusnak látszik, sőt, a sérelmek, rendezetlen határok miatt még ha fegyverszünettel fejeződik is be, nem zárható ki, hogy néhány év múlva egy kiújuló háborús konfliktus lesz belőle. Addig pedig létrejöhet egy újabb tűzszüneti vonal Kelet-Ukrajnában, csak háromszor olyan hosszan, mint ami a 2014-es krími annektálás, donbaszi beavatkozás után volt.

Ami viszont már most biztos: a háború megtépázta Oroszország katonai nimbuszát, és politikai értelemben is sokat veszített, az Egyesült Államok regionális hatalommá degradálja. Oroszország befolyást, presztízst, fegyverexport-piacokat veszített, meg másfél-kétmillió magasan képzett szakembert, akik már nem fognak hazatérni. Ukrajna pedig területének és lakosságának 20 százalékát, gazdasági teljesítményének 30 százalékát veszíti el – ez az ára annak, hogy nem lett orosz bábállam.

Ki lehet-e fárasztani bombázásokkal az ukrán lakosságot? Mit profitál a Nyugat az új fegyverzetek ukrán földön való teszteléséből? Katonailag ki nyerheti meg ezt a háborút?

A Mandiner Vita két vendége: Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és Csiki Varga Tamás, a NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

 

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

Ukrajna és Oroszország is elveszítette a jövőjét" - Mandiner Vita by Mandiner

Az ukrajnai háborúnak nem lesz győztese: az Egyesült Államok katonai és politikai értelemben regionális hatalommá degradálja Oroszországot, Ukrajna pedig területet, lakosságot és gazdasági teljesítményt veszt. Milyen fegyverzetbeli különbségek vannak az orosz és az ukrán hadsereg között? Van-e potenciál az orosz haderő megújítására tavaszra? Lesz-e eszkaláció?

 

--

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. október 27. 09:15
,,.. hogy nem lett orosz bábállam.,, Hanem amerikai..
bagira
2022. október 27. 08:41
Európa elveszítette jövőjét .
Sany Xepi
2022. október 27. 05:53
Ukrajna mint országnak nem lesz jövője ez tuti. De Oroszországról Napóleon is tévedett....
vajda
2022. október 27. 03:27
„Hacsak nem akarjátok azt állítani, hogy a békét megadással lehet elérni, a békét Ukrajna támogatásának folytatásával lehet elérni, lehetővé téve számára a védekezést”. Giorgia Meloni az olasz felsőházban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!