EU-s pénzek: Háromezer milliárdot később, de kétezer-háromszáz milliárdot most kaphat meg hazánk

2022. november 29. 13:55

Reményteli hírek érkeztek Brüsszelből.

2022. november 29. 13:55
null

Magyarország kormánya arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek a december 12-i ülésén jóváhagyják a gazdaságélénkítési alap tervét – közölte az uniós tárgyalásokért felelős miniszter kedden a Reuterssel.

Navracsics Tibor miniszter azt is elmondta, hogy várakozásai szerint az Európai Bizottság nagy valószínűséggel azt fogja javasolni az uniós kormányoknak, hogy függesszék fel az uniós költségvetésből Magyarországnak juttatott transzferek 65 százalékát, ami mintegy 7,5 milliárd eurónak, azaz 3000 milliárd forintnak felel meg.

Navracsics megismételte, hogy Magyarország teljesíteni fogja a Brüsszel felé tett vállalásait, és arra számít, hogy jövőre megkapja az összes felfüggesztett európai uniós forrást.

Az uniós végrehajtó testület forrásai a múlt héten azt mondták, hogy

az Európai Bizottság valószínűleg jóváhagyja Magyarország járvány utáni helyreállítási tervét, amely mindegy 2300 milliárd forint,

hogy nyitva maradjon a későbbi uniós kifizetések lehetősége, de visszatartja a kifizetéseket, amíg Budapest nem teljesíti az összes elfogadott feltételt.

„Mindent megtettem, amit tudtam” – mondta Navracsics, aki Budapest és az EU közötti tárgyalásokért felelős, egy sajtótájékoztatón. „Ha decemberben alá tudjuk írni a partnerségi megállapodást az EU-val, és ha a Tanács elfogadja a gazdaságélénkítési tervet, akkor időben vagyunk... most azonban az uniós források esetleges felfüggesztésén van a hangsúly” – mondta Navracsics.

A Bizottság pénzeszközök visszatartására irányuló lépése az Orbán-kormánnyal folytatott több hónapos tárgyalások után következik, amelyek a magas szintű korrupcióval, a bíróságok, a nem kormányzati intézmények és a média függetlenségével, valamint a kisebbségek jogaival kapcsolatos uniós aggodalmakról szóltak.

Arra a kérdésre, hogy lát-e lehetőséget arra, hogy decemberben az utolsó pillanatban politikai kompromisszumot kössön Brüsszellel a pénzeszközök felfüggesztésének elkerülése érdekében, Navracsics így válaszolt:

Nyitókép: Mandiner Archív 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tamagaba
2022. november 30. 13:35
Be kéne fejezni a pénzosztást az EU-nak, mielőtt Iszlám-Tao lesz itt minden Szerintem ez már nem EU-s pénz
Cilinder
2022. november 30. 07:07
Az Eu feltételei az én olvasatomban azt jelentii,hogy az egyik hatalmi ág az igazságszolgáltatás kikerülne a magyar nemzet kezéből és helyéte az Eu kerülne. Ez a magyar belügyekbe való teljes beavatkozást jelenti. Magyarország függetlenségének a végét! Innentől fogva értelmetlenné válnak a választások! Isten mentsen meg minden magyar embert,hogy egy ilyen bíróság elé kerüljön,ahol majd a,külföldiek mondják meg lkinek van igaza! Ez semmilyen pémztnem ér meg! A lengyelek is ez ellen tiltakoznak és igazjuk van!
belepofazunkmindenbe
2022. november 30. 00:00
Emlekezzetek Hofi szavaira "Nem volt rajta fustszurös sapka" es a roka meg a farkar jol elvertek a nyuszikat.
DoomGuy
2022. november 29. 17:54
"Reményteli hírek érkeztek Brüsszelből." Ki írta ezt a szart? Nem 100%-al lett drágább a sajtospogi, csak 50-el? Ennek örülünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!