Egy új csillag születését örökítette meg a James Webb űrtávcső

2022. november 17. 16:45

A csillag „még csak százezer éves”.

2022. november 17. 16:45
null

A James Webb űrteleszkóp nemrég felfedett egy új képet egy „égi fenségről”. A fotón egy „éteri” homokóra bontakozik  narancssárga és kék porból, amelyet egy újonnan formálódó csillag lövell ki a középpontjából – írta a Guardian.

Ezek a színes felhők csak infravörös fényben láthatók. A Webb közeli infravörös kamerájának (Nircam) felvétele előtt senki nem látta még őket – közölte a Nasa és az Európai Űrügynökség szerdán közleményben.

Mint írják,

a protocsillag még csak 100 ezer éves, és a fejlődése kezdeti szakaszában jár,

így nem is képes önállóan energiát termelni. Ezért táplálkozik az őt körülvevő gázkorongból, amely nagyjából akkora, mint a mi Naprendszerünk – ismertették.

Az L1527 a Taurus Molekuláris Felhőben található, amely a Földtől 430 fényévnyire található, és több száz formálódó csillagnak ad otthont. Így a kutatók szerint ideális hely megfigyelni, hogyan nézhetett ki a Nap és a Naprendszer a korai fejlődési fázisában – ismertette a portál.

Nyitókép: HANDOUT / ESA, NASA, CSA, STSCI / AFP

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. november 18. 10:00
Jó közel van!
Backstab
2022. november 17. 20:51
Gl
kiss.istvan770
2022. november 17. 19:15
Itt valami nem stimmel. Hol a gázkorong a képen? Csak a lényeg maradt ki a guardien cikkéből: "Az L1527 protocsillagként ismert nagyon fiatal csillagot a homokóra nyakán lévő forgó gázkorong széle rejti a sötétben. A korong tetejéről és aljáról azonban fény ömlik ki, megvilágítva a homokóra alakú felhőket." A gázkorong még hideg, azért nem látszik az infravörös képen.
Krupp Skya
2022. november 17. 17:21
Narancs sárga fény? Akkor Orbán Viktor Csinálta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!