Légtérellenőrző repülőgépeket telepít szomszédunkba a NATO

2023. január 13. 15:51

A jelenleg Németországban állomásozó légtérellenőrző repülőgépek Romániába kerülnek.

2023. január 13. 15:51
null

 A NATO közleménye szerint a NATO németországi Geilenkirchenben állomásozó AWACS légtérellenőrző repülőgépei a tervek szerint január 17-én érkeznek Románába, hogy támogassák a katonai szövetség megerősített jelenlétét a régióban, és figyelemmel kísérjék az orosz katonai tevékenységet.

Mivel Oroszország jogtalan háborúja Ukrajnában továbbra is fenyegeti az európai békét és biztonságot, nem lehet kétség afelől, hogy a NATO eltökélt szándéka megvédeni a szövetségesek területének minden négyzetcentiméterét”

– fogalmazott Oana Lungescu NATO-szóvivő, majd hozzátette: az AWACS repülőgépek több száz kilométerre felbukkanó repülőgépeket is képesek észlelni, így kulcsfontosságúak az elrettentés és a védelem szempontjából.

A NATO közleményében emlékeztetett, Oroszország ukrajnai háborújára válaszul a szövetség vadászgépekkel és megfigyelő repülőgépekkel növelte jelenlétét Kelet-Európában. 2022 februárja óta a NATO AWACS repülőgépei rendszeres járőrözést végeznek Kelet-Európa és a balti-tengeri régió felett, hogy nyomon kövessék az orosz harci repülőgépek mozgását a NATO-tagországok határainak közelében. 

Közölték továbbá, hogy az AWACS-gépek az elkövetkező napokban megkezdik felderítő repüléseiket, kizárólag a szövetség területe felett. A misszió a tervek szerint több hétig tart majd. A repülőgépekkel mintegy 180 fős katonai személyzet érkezik a román légierő Bukarest melletti Otopeni támaszpontjára – tették hozzá.

(MTI)

Nyitókép: MI News / NurPhoto / AFP

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. január 15. 15:09
Tegyük fel, hogy az USA stratégiai megosztást akar. Felfegyverzi azokat, akik ezt a megosztást végrehajtják, az így felfegyverzett társaság ellen senki nem léphet fel eredményesen. A tálibok az iszlám monolitját, a nők lehetőségeinek a korlátozásával megosztották. Az ukránok a nemzetiségek lehetőségének a korlátozásával a békés egymás mellett élést fogják megosztani.
Zolcsika
2023. január 14. 17:40
Gondolom ha orosz gépek repkednének a szomszédban hasonló indokkal, az nem zavarná a fidesz szavazókat.
linkeloe
2023. január 14. 16:54
Azt tudjuk már, hogy végül ki robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetéket??!! Nagy kuss van róla!!
Vakfolt
2023. január 14. 11:24
Miért is jogtalan Oroszország háborúja? Mert azt mondják az amcsik, akik kamu indokkal lerohanták Irakot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!