Tartósan leépül ugyan Oroszország hadereje, az összeomlására azonban nem indokolt számítani

2023. február 04. 12:55

Továbbra is hozzá tudnak jutni fejlett mikrochipekhez, félvezetőkhöz Kína segítségével.

2023. február 04. 12:55
null
Rácz András

A 2022-ben bevezetett, minden korábbinál súlyosabb szankciók azt eredményezték, hogy elkezdett átalakulni az importhelyettesítés eredeti koncepciója. Kezdetben a fogalom azt jelentette, hogy a külföldről származó hadiipari termékeket, alkatrészeket, eszközöket hazai gyártásúakkal kell helyettesíteni. Mivel az új szankciók a vártnál sokkal súlyosabb hatást gyakoroltak az orosz védelmi iparra, az importhelyettesítés fogalma úgy módosult, hogy a saját gyártás mellett azt lehetőséget is magában foglalja, hogy a szankciókhoz nem csatlakozó országokból importált eszközökkel helyettesíthetik a büntetőintézkedések miatt hozzáférhetetlenné vált technológiákat. (...)

Lényegesen hatékonyabb, ha fedőcégek láncolatát létrehozva olyan országok közvetítésével hozzák be a nyugati technológiát, amelyek maguk nem csatlakoztak a nyugati büntetőintézkedésekhez. A legfontosabb ilyen partner Törökország, Kína (Hongkongot is beleértve) és Kazahsztán: az itt bejegyzett (sokszor valójában orosz tulajdonú) vállalatok formálisan ezekbe az országokba importálják a nyugati eszközöket, és innen viszik tovább Oroszországba. Ilyen módon Oroszország továbbra is hozzá tud jutni fejlett mikrochipekhez, félvezetőkhöz és számos olyan alkatrészhez, amelyeket a szankciók miatt közvetlenül nem hozhatna be.

Kép forrása: MTI/AP/Hszinhua/Yin Bogu

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2023. február 05. 18:41
"Tartósan leépül ugyan Oroszország hadereje,...." Bandika, ezt az éjjel álmodtad vagy a hangok a fejedben, súgták?
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. február 05. 10:54
Lassan, egy év alatt átszüremlik a valóság a 444hez is
zolizolizoltan
2023. február 05. 08:51
Kína mindenütt gyarmatosít, ahova tőkét visz. Ha Oroszország kiszolgáltatja magát a kínai IT technológiának, akkor Kína ezen keresztül felmorzsolja a modern orosz ipart. De ezt jól tudják a ruszkik és távoltartással kezelik a kínai gazdasági kapcsolataikat. Persze a háború felborítja a józan észre épülő számításokat, ezért elég bizonytalan az orosz gazdaság modernizálásának a jövője.
BoRob1
2023. február 04. 22:34
Szerintem ez a faszi még történelemkönyvet sem látott, nem hogy még tanult is volna belőle!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!