Elfogadta a rendeletet az Európai Parlament, amely a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét csökkentené

2023. március 15. 07:17

Ennek értelmében 2030-ig Magyarországnak is csökkentenie kell az üvegházhatású gázok kibocsátását.

2023. március 15. 07:17
null

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a közös kötelezettségvállalási rendelet felülvizsgált szabályait. Ezek egész pontosan

  • a közúti közlekedés,
  • az épületek fűtése,
  • a mezőgazdaság,
  • a kis ipari létesítmények

és a hulladékgazdálkodás révén a légkörbe jutó üvegházhatású gázok (ÜHG) mennyiségének éves csökkentésére kötelez minden tagállamot.

A rendelet az Irány az 55 százalék című klímavédelmi csomag része, amely az európai klímarendelettel összhangban azt kívánja biztosítani, hogy

az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki, mint 1990-ben.

A 486 szavazattal, 132 ellenében és 10 tartózkodás mellett elfogadott rendelet uniós szinten 30 százalékos ÜHG-csökkentési célértéket határoz meg 2030-ra a 2005-ös kibocsátáshoz képest, a felülvizsgálat nyomán ez 40 százalékra nőne. A tagállamoknak ehhez most először nem egységesen, hanem 10 és 50 százalék közötti mértékben kellene csökkenteniük kibocsátásukat. Az egyedi 2030-as célértékek az egy főre jutó GDP-n és költséghatékonysági szempontokon alapulnak. A tagállamok ezentúl nem léphetik majd túl a számukra megengedett éves ÜHG-kibocsátási keretet sem.

Az EP közleményében kiemelte: a felülvizsgált rendelkezések bezárják azokat a kiskapukat, amelyek meghiúsítanák az általános uniós szintű kibocsátáscsökkentési cél teljesülését. Ennek megfelelően korlátozzák a kibocsátáskereskedelmi egységek bizonyos ügyleteit: meg lesz szabva, hogy egy adott tagország mennyi kibocsátási egységet vihet át egyik évről a másikra vagy használhat fel jövőbeli kerete terhére, mint ahogyan az is, hogy más tagországokkal mennyit kereskedhet.

A felülvizsgált rendeletet most az Európai Unió Tanácsának is hivatalosan jóvá kell hagynia. Közzétételét követően húsz nappal lép majd hatályba.

(MTI)

Nyitókép: Jan Miracky / Robert Harding RF / AFP. Illusztráció.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Deansdale
2023. március 16. 08:34
Elszomorít, hogy milyen kevés komment érti a lényeget, miszerint a klímaváltozás kamu ürügyén szándékosan tönkreteszik Európát. Leépítik a mezőgazdaságot és az ipart, ezáltal megugrik a munkanélküliség, elszalad az infláció és ki leszünk szolgáltatva a nemzetközi beszállítóknak, leesik az életszínvonal és rendszeresek lesznek a bolti hiányok - de cserébe azt a CO2-t meg nitrogént aminek az ürügyén a mi önellátásunkat eltörlik majd kibocsátja valaki más, csak mivel ők technológiailag fejletlenebbek és nem vonatkozik rájuk a nyugati szabályozás ezért ők sokkal több üvegházhatásút fognak pöfögtetni, mint mi, ráadásul amit nem mi termelünk meg azt ide is kell majd szállítani... Magyarul ezek a változtatások a klímának csak ÁRTANAK. Persze a klímának ez úgyis tökmindegy, a téma alapból átverés, csak majd mi emberek leszünk itt szarban, és ez a célja ennek az egész hercehurcának, semmi más. Az átlagemberek fejét akarják a pöcegödörbe nyomni, erre gyúr a globális elit.
Volo
2023. március 16. 06:56
Akkor bezárják, a német szénerőműveket? Ja, nem.
Kotucso
2023. március 15. 16:19
A jó kurva anyátokat! Nem kellene lignitből áramot előállítani, és az LNG-t áthajózni az óceánon. Ez lehetne a kezdet.
Igazszó
2023. március 15. 13:30
Majd a vétotlan köpcös geci megvétózza. Ja. Nem. Ő ia csak egy gyáva megzsarolt csicska.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!