A Volkswagen oda viszi az akkugyárat, ahol a legjobb ajánlatot kapja

2023. március 13. 17:53

A támogatások ismeretében dönt a Volkswagen további európai akkumulátorgyárak építéséről.

2023. március 13. 17:53
null

 A Volkswagen akkumulátorigényét 2028-ig kielégíti a három Európában már bejelentett gyár - a salzgitteri üzem, a svédországi Northvolt üzeme, valamit a spanyolországi Valenciában készülő üzem –mondta Thomas Schmall technológiai igazgató, a Volkswagen konszern igazgatótanácsának tagja.

A Volkswagen továbbra is 240 gigawattóra akkumulátorkapacitás gyártására törekszik saját igényeinek kielégítésére, de ezt a korábban tervezett hat helyett kevesebb európai üzemmel is el fogja tudni érni.

– mondta a technológiai igazgató.

Schmall félreértésnek nevezte, hogy az észak-amerikai akkumulátorgyár-beruházás bejelentése az európai tervek visszafogását jelentené. A Volkswagen mindössze ki akarja várni az IRA (Inflation Reduction Act) amerikai inflációcsökkentő támogatási csomagra adott európai választ.

A tavaly bejelentett valenciai akkumulátorgyár 2026-ban kezdené meg a termelést. A konszernnek 2025-ig nem is lesz szüksége arra, hogy újabb beruházásról döntsön – mutatott rá a technológiai igazgató. Hozzátette, hogy az IRA-ra adott európai válasz ismeretében azonban hamarabb is meghozhatják a döntést újabb európai helyszínekről.

A negyedik üzemet a legnagyobb valószínűség szerint valamelyik kelet-európai országban, illetve Németországban Kelet-Frízföld vagy Szászország tartományban építhetik majd fel. Összesen akár hat akkumulátorgyárat építene a Volkswagen konszern Európában.

(MTI)

Nyitókép: HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. március 14. 10:59
Gondolom ez egy újabb EU pénzosztás lesz közös hitelfelvételből, amiből mi jogállami alapon csak a törlesztést kapjuk.
aaabbbccc
2023. március 13. 20:19
covid utan jott a csiphiany, EU kitalalta, legyen europai csipgyartas intel hajlando is europaban uj gigagyarat epiteni, de epp szopatja az olaszokat es a nemeteket, ki ad tobb tamogatast, oda viszi az uj gyarat a nemetektol mar 10 milliard dollart ker az intel (paks II ara kb) ja csipgyartas kurva vizigenyes, az intel azert nem gyart tobb csippet Kaliforniaban mert ott mar nincs viz
MZperXXL
2023. március 13. 20:11
Be kellene vezetni egy EU-s védővámot az EU-n kívül gyártott akkuk behozatalára, rögvest megélénkülne az EU-s akkugyár-építési hajlandóság, nem ilyen zsarolásos pozícióból tárgyalna a VW sem.
Akitlosz
2023. március 13. 18:52
Nemhogy adót nem fizetnek még ők várnak támogatást az adófizetők pénzéből. :-( Ezek a német autógyárak nettó pénzkiszedők a költségvetésből. A dolgozóik adója a dolgozók adója, nem a cégé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!