Elmaradt a világvége

2009. november 24. 09:10

A CERN részecskegyorsítóban megtörténtek az első ütközések, túléltük.

2009. november 24. 09:10
Hétfő délután megtörténtek az első ütközések a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, a Large Hadron Colliderben. Az LHC-t működtető európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN szerint minden rendben ment. A CERN hétfő délután magyar idő szerint két órakor tartott sajtótájékoztatót arról, hogy tervszerűen történt az LHC hétvégi újraindítása.

A CERN hétfő esti sajtóközleménye szerint a szakemberek már a sajtótájékoztató alatt dolgoztak azon, hogy összehozzák az első ütközéseket. Ez 14 óra 22 perckor meg is történt az ATLAS detektornál, a részecskekarambolt további ütközések követték, a nap végére az LHC mind a négy nagy műszeregyüttese észlelt ütközést.

Az LHC-t több mint egyéves kényszerszünet után üzemelték be újra, miután tavaly szeptemberben bő egyhetes működést követően komoly rendszerhiba lépett fel. Az LHC-ben keringő, nyalábokba rendezett protonok energiája jelenleg 450 gigaelektronvolt (GeV), ami az előgyorsító teljesítményének felel meg. Ha minden rendben megy, a következő hetekben növelik a nyaláb energiáját 1,2 teraelektronvoltra (TeV).

Megvoltak az első ütközések (Index)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tmarki
2009. november 24. 12:56
"Karácsonyra meglesz." Haha, ki ne akarna Higgs-bozont karácsonyra? :D
bmucsai
2009. november 24. 11:10
A Higgs részecske megtalálása évtizedek munkáját igazolná. Karácsonyra meglesz. Ami a világvégét illeti még "nem úsztuk meg". Még nem működik teljes energiaszinten a gyorsító. Mindíg megdöbbent, hogy egyes emberek irigysége milyen vad ötleteket produkálhat. (Itt a három ország beperlésére gondolok)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!