Lecsaptak a szomáliai kalózok

2009. november 17. 11:46

Hajót foglaltak a kalózok 28 főnyi észak-koreai legénységgel.

2009. november 17. 11:46
Szomáliai kalózok hatalmukba kerítettek egy Virgin-szigeteki zászló alatt közlekedő tartályhajót a Seychelle-szigetekhez tartozó gazdasági övezetben, 28 főnyi észak-koreai legénységgel a fedélzetén - erősítette meg kedden a térségben állomásozó európai uniós hadiflotta (EU NAVFOR).
 
A Virgin-szigeteki tulajdonban lévő, több mint 22 ezer tonna vízkiszorítású MV Theresa VIII hajót hétfőn kerítették hatalmukba szomáliai kalózok, mintegy 330 kilométerre északnyugatra a Seychelles-szigetektől. Az EU NAVFOR szerint a hajó Mombasa felé tartott, de a kalózok eltérítették, és jelenleg észak felé halad. A SAPA dél-afrikai hírügynökség úgy tudja, hogy a tartályhajó híg vegyszereket szállít.    
 
Szomáliai kalózok az elmúlt hetekben, a monszun vége óta fokozták támadásaikat a térségben, s csak az elmúlt két hétben öt hajót foglaltak el váltságdíj reményében. A térségbe vezényelt soknemzetiségű flotta nem tudta megfékezni a támadásokat. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra hívta fel a figyelmet legfrissebb, New Yorkban köröztetett közleményében, hogy a szomáliai kalózok elleni nemzetközi fellépés az Indiai-óceán vizeire és a Seychelle-szigetekhez közelebbi térségbe szorította a tengeri rablókat. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!