Norvégiának nem kell a Microsoft

2010. február 10. 13:52

A Microsoft által kifejlesztett OOXML szabvány nem felel meg a norvég kormány követelményeinek. Az elektronikus fejlesztéseket irányító norvég kormányzati ügynökség ezért inkább a pdf és az OpenOffice használatát javasolja.

2010. február 10. 13:52

A norvég kormány úgy döntött, hogy a Microsoft által kifejlesztett szabvány, az OOXML fájlformátum nem használható. A norvég elektronikus kormányzati rendszer felügyelő szervezet (DIFI) tanulmánya szerint ugyanis az OOXML (ilyen például a Word által lementett docx, vagy az Excel xlsx végződésű fájl is) nem felel meg a kormányzati követelményeknek. Az ügynökség vitát indít a tanulmányról.

Nem módosítható fájlok esetében a pdf formátumot, irodai munkához pedig az ingyenes OpenOffice által is alkalmazott, szintén szabványos Open Document Format (ODF) használatát javasolja az ügynökség. A DIFI jelentése többek közt azt kifogásolta, hogy túl kevés program tudja megfelelően szerkeszteni az OOXML-fájlokat. Emellett a jelentés szerint a fájlformátum nem stabil, eddig több mint száz módosító javaslat érkezett, ami összesen ezer nyomtatott oldalt tesz ki.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2010. február 10. 19:51
A közigazgatás feladatainak több, mint 90%-a kiváltható Linux/OpenOffice konstrukcióval. Majdnem teljesen ingyen. A maradék közel 10%-nál az átállás kicsit húzósabb. Az e-Önkormányzat projektet komolyan vevő önkormányzatoknál én azért elgondolkodnék az átálláson és nem biztos, hogy másik platformot választanék.
Sebastian Knight
2010. február 10. 17:49
Egyetértek a norvégekkel. A Microsoft egy alapvetően nyerhetetlen háborút vív.
br
2010. február 10. 14:57
Az OOXML annyira "szabvány", mint nálunk a nyílt közbeszerzés "nyílt" és "közbeszerzés". Hatalmas botrányok voltak annak idején abból, ahogy a Microsoft tömegesen beléptette a partnercégeit a különböző országos ISO szervezetekbe (köztük Magyarországon is!) és egyszerűen megszavazták, hogy mostantól pedig az OOXML szabvány. Aztán több országos szintű ISO szervezet működésképtelenné vált, mert a Microsoftos cégek onnantól kezdve egyetlen gyűlésre sem mentek el és így tartós határozatképtelenség állt fenn. (Az ISO-t cégek alkotják.) Egy szabvány lényege az lenne, hogy megvalósuljon a közös, jól definiált módon használható valami. Tehát, hogy a háztartási eszközt be tudd dugni a konnektorba, az égőt a foglalatba, stb. Az OOXML ennek nem tesz eleget, mert egyetlen implementáció létezik jelenleg, ez pedig az Office-ban van, illetve túl hosszú, nem egyértelmű a szöveg amit beadtak, tehát a szabvány lényege törik meg ott, hogy nincs olyan más szervezet/cég/közösség aki jól működő OOXML-t jól kezelő programot tudna írni. Az egész célja az volt, hogy a Microsoft elmondhassa, lám nekünk is "szabványos" a cuccunk. Névleg mostmár tényleg az, de ez a marketingtrükk nem verte át a norvégokat úgy látszik.
de ki az a Gyurcsányi?
2010. február 10. 14:26
Csak ne lenne olyan hideg Norvégia ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!