Itt a Vörös Csillag operációs rendszer!

2010. március 05. 11:56

Kim Dzsong-Il megrendelésére kifejlesztették Észak-Korea saját operációs rendszerét, a Vörös Csillagot.

2010. március 05. 11:56
Koreai mérnökök már 2006 óta fejlesztik a Vörös Csillag névre hallgató Linux-disztribúciót, azonban ez csak a minap került a világ tudomására, egy Phenjanban tartózkodó orosz diák blogján keresztül. Az egyetemista összesen tizenöt dollárért vásárolta meg és tesztelte a nemzeti operációs rendszert, illetve a hozzá tartozó alkalmazáscsomagot.

A Vörös Csillag Linux alapra épült, de a felhasználói felület rengeteg elemét emelték át a Windows-rendszerekből. A telepítés Mihail szerint hasonlít a Windowsos folyamatra, és 10-15 percig tart, a rendszer nyelve kizárólag koreai lehet. Külön érdekesség, hogy a rendszerre alkalmazott Firefox böngésző neve Hazám. Az alkalmazás csomag tartalmaz többek között Phenjani Erőd nevű tűzfalprogramot, Elvtárs nevű jegyzetelő programot, illetve Harkály névre hallgató vírusirtót is.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blasio
2010. április 23. 00:45
Nem lehet mondani a Linuxra, hogy nem nepszeru. :)
tmarki
2010. március 05. 13:31
Bár az Észak-Koreában található számítógépek száma minden bizonnyal a bűvös 100 alatt van, mégis, a Vörös Csillag operációs rendszerrel sok más kormányt megelőznek a kommunisták, abban az értelemben, hogy nyílt forráskódú rendszert használnak, és normális böngészőt telepítettek rá. Nyilván persze nincs külön beállításos oldal “privacy options” címmel.
vizipipa
2010. március 05. 13:02
Igazuk van, miért kínlódjanak Microsoft javításokkal. A saját programozóikat bármikor le tudják csukni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!