Rekordszintű a sugárzás

2011. június 05. 11:32

Minden eddiginél magasabb sugárzási értéket mértek a Fukusima-1 erőmű egyik reaktorépületében. Két munkás a megengedettnél nagyobb sugárzást kapott, és kezdenek megtelni a radioaktív víz tárolására használt átmeneti tartályok is. Mindeközben Kan Naoto miniszterelnök keddi lemondási ígérete ellenére tovább éleződik az ország belpolitikai megosztottsága.

2011. június 05. 11:32

A Fukusima-1 erőművet üzemeltető TEPCO vállalat bejelentése szerint óránkénti 4000 millisievertes sugárzást mértek a létesítmény egyes reaktorépületének levegőjében, ami az eddig legmagasabb érték a márciusi baleset óta. Az érték valószínűleg azért ugrott meg az épületben, mert gőz szabadult ki a rendszer egyik csövéből. A vállalat nem tervez munkásokat küldeni az érintett helyiségekbe, de kiemelt figyelemmel követik a fejleményeket. Ezzel párhuzamosan a hétvégén a sugárszennyezett víz tárolására alkalmas tartályok érkeznek az erőműhez, miután a TEPCO félelmei szerint az átmeneti tárolók június 20-ára megtelhetnek.

A cég pénteken arról is beszámolt, hogy két munkása a törvényileg engedélyezettnél nagyobb mennyiségű sugárdózist kapott, egyelőre azonban  nem jelentkeztek rajtuk „problémás tünetek”. 

Kan Naoto miniszterelnök kijelentette, akkor fog lemondani, amikor sikerül biztonságosan leállítani a Fukusima-1 erőmű összes reaktorát. Bár ez akár jövő tavaszig is eltarthat, az ellenzék, illetve Kan párton belüli ellenlábasai úgy számolnak, hogy a kormányfő egy hónapon belül távozik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!