Megérkezett a Marsra a Curiosity

2012. augusztus 07. 09:13

Az űrkutatás történetének egyik legbonyolultabb manőverével szállt Marsra a Curiosity (Kíváncsiság). A marsjáró az élet jeleit keresi és fontos szerepe lesz az olyan küldetés előkészítésében is, amelynek során embert küldhetnek a vörös bolygóra.

2012. augusztus 07. 09:13

A Curiosity 570 millió kilométeres utat tett meg. A Mars felszínén aztán egy légi daru segítségével tették le a vörös bolygó felszínére: az első képeket a Marsról percekkel a megérkezése után már el is küldte a Földre.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2012. augusztus 07. 13:14
Az ídőzítés viszont remek volt. Augusztus 6. eddig a hirosímai atombomba robbantás napja volt. Az évek során a "kiváncsiság" feledtetheti a szégyenletes tettet.
bispora
2012. augusztus 07. 12:40
Ami érdekessé teszi a küldetést, az a Curiosity analitikai modulja. A landolás helyszínén, egy kráterben, többszázmillió évet átölelő közettani rétegekből történik a mintavétel. A modulban gázkromatográf (metán, víz széndioxid) tömegspektrométer (szerves molekulák, aminosavak, cukrok, zsírszerű anyagok) és lézerspektroszkóp (izotópok)foglal helyet, melyek sorba kötve tudnak mintákat elemezni az életre utaló szerves molekulák után kutatva. Eddig ennyire összetett és ilyen kis mennyiségű szerves anyag kimutatására alkalmas szonda még nem járt a Marson. A geológiai rétegek vizsgálatával el lehet majd dönteni volt-e élet a Marson, vagy létezik-e még annak nagyon kis aktivitású mikrobiológiai változata.
Kisember
2012. augusztus 07. 11:27
Istenem, hogy még ez alatt a fantasztikus hír alatt is egymás gyalázása megy! Csodálatos teljesítmény, nagy az emberi elme. Csak így tovább, szeretném, ha unokáim egyszer a Marson járnának!
Honfi-fi
2012. augusztus 07. 09:42
nagyon nagy, és komoly tudományos lépés semmit sem bíztak a véletlenre, most még fegyverrel is felszerelték a kütyüt, gondolom a korábbi gyanús meghibásodások és szonda eltűnések miatt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!