Amerikai rombolókat vezényeltek a líbai partokhoz

2012. szeptember 13. 08:19

Az amerikai kormány szerdán vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a bengázi amerikai konzultus elleni támadás valójában nem a 2001. szeptember 11-e évfordulójára időzített terrortámadás volt-e. Líbiába ötven tengerészgyalogos érkezett az ott dolgozó amerikaiak védelmére.

2012. szeptember 13. 08:19

Az amerikai kormány szerdán vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy egy iszlámellenes film miatt a bengázi amerikai konzultus elleni spontán támadás valójában nem egy 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzített terrortámadás volt-e. Amerikai terror-elhárítási szakértők szerint a kedd esti, az amerikai nagykövet és három munkatársa életét követelő támadás túlságosan jól koordinált és szakszerű volt ahhoz, hogy spontán reakció eredménye legyen.

Washingtoni források szerint a rajtaütésben öt amerikai polgári személy is megsebesült. A CNN úgy értesült, hogy a nagykövet meggyilkolásának fő gyanúsítottja egy al-Kaidához közel álló csoport, az úgynevezett Omar Abdul Rahman Brigádok, amely korábban pokolgépet robbantott bengázi amerikai konzulátus mellett. 

A CNN forrásai szerint a konzulátus elleni támadásban mintegy 20 fegyveres vett részt. Az akció részvevői elvegyültek a Mohamed prófétát gyalázó film ellen tiltakozók között. A hírtelevíziónak névtelenül nyilatkozó amerikai és líbiai hírszerzési források szerint az al-Kaida kihasználja, hogy Líbiában „biztonsági vákuum” alakult ki és az ország keleti részében, Derna környékén kiképzőtáborokat alakított ki.

Ali Audzsali, Líbia washingtoni nagykövete szerdán úgy nyilatkozott, hogy országának hírszerzése szerint a támadás mögött a megdöntött diktátor, Kadhafi emberei állnak. A Foreign Policy internetes kiadása kétségbe vonta ezt a verziót, rámutatva, hogy az új líbiai kormány ahelyett, hogy vállalná a konfrontációt az országban elszaporodott fegyveres csoportokkal, megpróbálja mindenért az előző rendszert bírálni.

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház előtt nyilatkozva szerdán kijelentette: „együtt fogunk működni a líbiai kormánnyal annak érdekében, hogy felelősségre vonjuk a gyilkosokat, akik megtámadták az embereinket”. Obama elrendelte, hogy a bengázi merénylet áldozatainak emlékére az amerikai kormányzati épületeken – otthon és külföldön egyaránt – vasárnapig eresszék félárbocra az Egyesült Államok lobogóját. Az elnök felhívta a meggyilkolt nagykövet, Chris Stevens szüleit, hogy részvétét nyilvánítsa nekik.

Az Egyesült Államok haditengerészete eközben két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe „elővigyázatossági okokból”. A Laboon és a McFaul hadihajó Tomahawk típusú „szárnyas rakétákkal” (manőverező repülőgépekkel) is fel van szerelve és a CNN értesülése szerint a támadást elkövető dzsihádisták rejtekhelyének felderítéséhez drónokat is bevetnek majd. Líbiába egyúttal 50 tengerészgyalogos érkezett az ott dolgozó amerikaiak védelmére.

Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Bengáziban működő konzulátus dolgozóit chartergépekkel Tripoliba szállították át, ahonnan Németországba vezet tovább az útjuk. Köztük vannak a kelet-líbiai városban végrehajtott támadás amerikai sebesültjei, akiknek száma egyes hivatalos források szerint három, mások szerint négy-öt lehet.

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2012. szeptember 13. 13:10
Az a helyzet, hogy a muszlimok sokkal jobban látják az úgynevezett keresztyén világ álságosságát - mi meg az övékét látjuk jobban.
Soma
2012. szeptember 13. 12:14
Ne tessenek már úgy tenni, mintha az USA partjainál bármikor is megjelentek volna a "kicsik" rombolói!
kalasnyikov
2012. szeptember 13. 10:58
példátlan aljasság ez a támadás, meg fogják találni a tetteseket és felbujtóikat is és szitává lövik a seggüket saját belföldi hóhérjaik. Ellenkező esetben annyi ennek az arab kuplerájnak. Szerintem putylerék keze van a dologban. Nagyon kussolnak az ügyről.
Soma
2012. szeptember 13. 10:20
A helyzet elmérgesedett. Már nem csak szegény emberek körében robbantgatnak. Innen kezdve eluralkodik a félelem és jogalapot kap a totális megfigyelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!