Merénylet áldozata lett az USA líbiai nagykövete

2012. szeptember 12. 16:16

Megölték az USA líbiai nagykövetét a támadásban, amelyet iszlám szélsőségesek hajtottak végre az amerikai konzulátus épülete ellen a líbiai Bengáziban. Eközben Kairóban is megtámadták az amerikai képviseletet. A felkelőket valószínűleg egy Mohamed-gyalázó film dühítette fel.

2012. szeptember 12. 16:16

Megölték az USA líbiai nagykövetét a támadásban, amelyet iszlám szélsőségesek hajtottak végre az amerikai konzulátus épülete ellen a líbiai Bengáziban – számolt be a Népszabadság. Vanisz al-Sarif líbiai helyettes védelmi miniszter bejelentése szerint a felfegyverzett támadók túlerejével a biztonságiak nem bírtak, így a konzulátust evakuálták. Később egy névtelenséget kérő líbiai forrás a Reutersnek azt mondta, hogy a bengázi konzulátus evakuálása közben rakétatámadás érte az Egyesült Államok amerikai nagykövetének a kocsiját, a merényletben pedig Christopher Stevens, illetve három másik amerikai tisztségviselő életét vesztette. A Líbia fővárosában, Tripoliban működő amerikai nagykövetségen egyelőre annyit közöltek, egy ember haláláról tudnak.

A bengázi támadás előtt Kairóban is megtámadták az amerikai képviseletet. Egyiptom fővárosában több ezer ember vonult az amerikai nagykövetség elé, amelyről letépték és elégették a 2001. szeptember 11. évfordulójára kitűzött USA-zászlót.

Az egyiptomi és a líbiai tiltakozás kiváltó oka egy alacsony költségvetésű amerikai film, amelynek előzetese arab fordításban felkerült a YouTube-ra. Az állítólag Mohamed prófétát gyalázó filmet egy 52 éves kaliforniai férfi, Sam Bacile készítette, és egy külföldön élő egyiptomi kopt keresztény terjeszti – írták.

A magyar kormány és a magyar emberek nevében a Külügyminisztérium őszinte részvétét fejezi ki az elhunytak családjainak és együttérzésünket a Bengáziban működő amerikai konzulátus munkatársainak. Mélységesen elítéljük a semmivel sem igazolható merényletet, amely a Líbiában zajló demokratikus átalakulás támogatásán dolgozó négy amerikai állampolgár életét követelt – tudatták.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka.50
2012. szeptember 12. 23:45
Értem, mire gondolsz, de... "The movie was by Israeli film-maker, Sam Bacile, 56, now in hiding. It has been promoted by Florida pastor Terry Jones, whose burning of Korans previously sparked deadly riots around the world, and Morris Sadek, described as an extreme anti-Muslim Egyptian Christian, who lives in California. " Az Evening Standard nyomtatott változatában arról is írnak, hogy a videó már júliusban felkerült a YouTube-ra, mindenféle visszhang nélkül. Nemrégiben valaki felrakta arab felirattal, és ezt már tízezrek látták.
Cassi
2012. szeptember 12. 19:28
Tehát az az amerikai kormány, amely szerint súlyos diplomáciai baklövés volt a baltás gyilkos kiadása (amiben senki sem sérült meg, sőt), pornóba hajló lejárató filmet terjeszt Mohamed prófétáról egy iszlám országban, egy ősellenség zsidó rendezőtől, aminek következtében több embert foszlányokká lőnek páncélököllel. Köszönöm, nincs kérdésem.
celkereszt
2012. szeptember 12. 19:26
Itt sokkoló képek: http://libyasos.blogspot.hu/
Soma
2012. szeptember 12. 17:24
Nem jó hír!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!