Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Bengázi támadás: a Fehér Házat két órán belül értesítették, hogy terrorcselekmény történt

2012. október 24. 19:16

A Fehér Házat, az amerikai külügyminisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) már két órával a bengázi amerikai konzulátust ért támadás után arról tájékoztatták, hogy annak elkövetését egy iszlamista szervezet vállalta magára – derült ki egy kormányzati e-mailből.

2012. október 24. 19:16

A Fehér Házat, az amerikai külügyminisztériumot és a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) már két órával a bengázi amerikai konzulátust ért támadás után arról tájékoztatták, hogy annak elkövetését egy iszlamista szervezet vállalta magára – derült ki egy kormányzati e-mailből, amelyet az amerikai média szerdán tett közzé. Az üzenet szerint a négy amerikai külügyi alkalmazott életét követelő, szeptember 11-i támadásért az Anszár as-Saría elnevezésű iszlamista szervezet vállalta magára a felelősséget a Facebookon és a Twitteren közzétett posztjaiban. Ezt az Egyesült Államok tripoli nagykövetsége jelentette.

Az e-mail, amelyet egy külügyminisztériumi címről küldtek szét amerikai kormányzati hivatalokba, újabb kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogy Washington a támadást követő napokban hivatalosan miként kommunikálta a történteket.

A téma élesen vetődött fel az amerikai elnökjelöltek október 16-i, második televíziós vitáján is, amikor a republikánus kihívó, Mitt Romney azt kívánta rábizonyítani Barack Obama elnökre, hogy két héten át nem terrortámadásként kezelte az ügyet.

Az elnök ugyan már a támadás másnapján arról beszélt, hogy „egyetlen terrorcselekmény sem ingatja meg” Amerika eltökéltségét, ám Jay Carney fehér házi szóvivő és kormányzati illetékesek egészen szeptember 19-ig vártak azzal, hogy terrortámadásnak minősítsék a konkrét esetet. Mindaddig arról beszéltek: nincs bizonyíték arra, hogy a támadás előre kitervelt cselekmény lett volna és a Bengáziban egy „spontán” tiltakozás fajult el, amelyet a Mohamedet kigúnyoló film váltott ki. Az ügyben több hivatalos vizsgálat folyik.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!