Temeti a kapitalizmust a Kínai Kommunista Párt

2013. január 28. 10:06

Kínának nem áll szándékában adaptálni a nyugati kapitalista modellt, éppen ellenkezőleg, a marxista eszmék globális terjedésére alapozva egy új világrend kialakulására számít – írja a Kínai Kommunista Párt (KKP) szócsövének tekintett lap, a Quishi írását idézve a Business Insider gazdasági hírportál.

2013. január 28. 10:06

A KKP hivatalos szócsövének tekintett lap, a Quishi online kiadásában „A nyugati piaci fundamentalizmus végnapjai” címen közzétett cikk arra utal, hogy Kína egyáltalán nem tervezi a nyugati kapitalista rendszer adoptálását.

A Chinascope Kína-figyelő hírportál által idézett cikk rámutat, hogy az amerikai kormány neoliberális politikával próbálta megszilárdítani hegemóniáját a világ többi része felett, de a globális pénzügyi válság miatt elvesztette erejének nagy részét. A Lehman-válság és az azt követő globális pénzügyi válság miatt a munkanélküliség  világszerte hatalmas mértéket öltött, a szegények és a gazdagok közötti szakadék pedig szélesedett. A válság útjára indított a kapitalizmussal általában és konkrétan az amerikai kormány gazdaságpolitikájával elégedetlen mozgalmakat is, mint például az Occupy Wall Street.

„A krízis kíméletlenül leszámolt a kapitalizmusról alkotott illúziókkal. Az elitek által világszerte magasztalt amerikai modell elveszítette vonzerejét és hiteltelenné vált. A Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége (International Trade Union Confederation) első titkára Sharan Burrow szerint a 20. századi kapitalizmus elavult és nem felel meg a 21. század követelményeinek. A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) alapítója és elnöke, Klaus Schwab pedig idejétmúlt és oszladozó modellről beszélt. Véleménye szerint a kapitalizmus jelenlegi formájában nem tartható fent. Az IMF vezető közgazdásza, Kenneth Rogoff a modern kapitalizmus számos problémáját sorolta fel és megállapította, hogy a kapitalizmus lényegében egy átmeneti jellegű képződmény. A világot uraló brit-amerikai modellt más modellek fogják felváltani” – idézi a KKP szócsövének tekintett kínai lap cikkét a Chinascope.

„A világgazdasági krízis a neoliberalizmus romlását hozta magával és ideológiai válságot idézett elő a nyugati világban. Ebben a környezetben a Nyugat már sokkal nagyobb figyelmet szentel a marxista eszmék tanulmányozásának mint azt korábban a fagyos politikai légkörben tette. Mostanra egy valóságos 'marxista láz' söpört végig a világon, amit a Nyugat egyszerűen már nem hagyhat figyelmen kívül. Teljesen nyilvánvalóvá vált a neoliberalizmus hanyatlása és a marxizmus népszerűsége közötti kontraszt. Mára a marxizmus a nyugati politikai élet fő vonulatává vált” – állítja a cikk.

„A »marxista láz« szervezetlenül, teljesen spontán módon ütötte fel a fejét. Ha nem került volna sor a válságra, ha a neoliberalizmus nem indult volna romlásnak, akkor a marxista láz sem terjedt volna olyan elsöprő erővel a Nyugaton, mint ahogy azt tette. A marxista gondolat reneszánsza a világtörténelmi fejlődés elkerülhetetlen irányát jelöli ki. A marxizmus reneszánsza azonban nem jelenti azt, hogy a neoliberális és más kapitalista elméletek és azok vezető szószólói egykönnyen feladnák állásaikat. Hosszú és nehéz küzdelem előtt állunk számos buktatóval” – írja a kínai lap.

A Chinascope írását idéző Business Insider üzleti hírportál rámutat, hogy a Qiushi Online cikkét azért kell komolyan venni, mert a KKP Központi Bizottságának a szócsöveként szolgál és ebben a minőségében a KKP kormányzati filozófiáját közvetíti.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. január 28. 15:29
A kínai rendszer olyan, mintha Sztalin a húszas évek végén nem szüntette volna be Lenin új gazdaságpolitikáját, kialakították az 'irányított kapitalizmus' rendszerét. Nem tudni hosszabb távon ez hova vezet. Lehet, hogy a kettő, mármint a nyugati és kínai kapitalista, konvergál egymáshoz, politikában pedig bevezetik az 'irányított demokráciát'.
Csigorin
2013. január 28. 13:54
volt a szocializmus, probaltak reformalni, emberarcu szocializmust csinalni belole, nem sikerult. a kapitalizmusbol is probalkoztak emberarcu kapitalizmust csinalni, az se sikerult. ez van.
Basiliscus
2013. január 28. 10:58
A Fidesz meg a KKP konvergál egymáshoz.
bigyomail
2013. január 28. 10:49
"Mostanra egy valóságos 'marxista láz' söpört végig a világon, amit a Nyugat egyszerűen már nem hagyhat figyelmen kívül. " Nem hát. Küzdenünk kell ellene. Minden államosító, központi árszabályozó, államilag gondoskodó gazdaságpolitika ellen. "Ha nem került volna sor a válságra, ha a neoliberalizmus nem indult volna romlásnak, akkor a marxista láz sem terjedt volna olyan elsöprő erővel a Nyugaton, mint ahogy azt tette." Csakhogy itt már eleve tévednek. A neoliberalizmust pont az hozta létre, hogy a marxizmus előre tört nyugaton. Ennek az előretörésnek a jele volt a szociális piacgazdaságnak nevezett izé létrehozása. Itt bizony nem a neoliberalizmus bukott el, vagy legalább is nem abban az értelemben, ahogy az elvtársak gondolják, hanem maga a marxizmussal átitatott kapitalizmus. A neoliberalizmus, vagy neokonzervativizmus annyiban bukott el, hogy nem érte el a célját: nem sikerült megtisztítani a nyugati világot a szocialist gazdaságpolitika mételyétől, a szociális piacgazdaságtól, az egyre erősebb és magasabb állami újraelosztástól, az egyre szélesebb körű állami tulajdonlástól, attól , hogy az állam olyan dolgokba is beleszól, mint például egyes szolgáltatások árának alakulása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!